În acest an, chiar pe cod galben de caniculă cisterna de la Apă Canal, cea care aduce apă gălăţenilor care au sistată alimentarea cu apă rece din cauză de datorii, face mult mai puţine drumuri decât anul trecut. Asta deoarece a scăzut drastic numărul apartamentelor care fac parte din asopciaţiile cu datorii şi nu au apă rece. Branşarea individuală a dat posibilitatea celor care locuiau în asociaţiile cu apa rece sistată să îşi facă individual contract şi să primească apă rece, pe care o plătesc direct la furnizor. Din păcate, continuă să sufere inclusiv cei care nu au datorii dar nici nu au bani să se branşeze separat. Singura lor şansă este cisterna.
„De când nu mai am apă rece, de un an, e greu. Pot să umplu aici 4-5 bidoane, până mâine. Dar pe căldura asta e tare greu. Şi nici nu avem datorii, de fapt, a fugit cu banii noştri administratorul, au prins-o la Piteşti, am înţeles, dar noi tot aşa suferim“, a spus o locatară.
1.500 de apartamente din Galaţi nu au apă rece din pricina datoriilor, restul au făcut branşamente individuale.
„La momentul actual avem în sistare 42 de asociaţii cu 8.000 de apartamente. Din acestea, anul trecut circa 6.000 nu primeau apă rece dar acum numărul apartamentelor fără apă rece a ajuns la 1.200-1.500, deoarece de anul trecut s-a intensificat procesul de branşare individuală. Bun-platnicii şi-au făcut individual branşamente şi au apă rece, aşa că bănuiesc acum că persoanele care încă depind de cisterna pe care noi o asigurăm au datorii către asociaţii“, a spus Cornelia Arnăutu de la Apă Canal Galaţi.
Direcţia de Sănătate Publică nu poate decât să ceară furnizorului de apă rece să pună cisterne la dispoziţia celor fara apă... asta însă şi la cererea asociaţiilor în cauză.
„În ceea ce priveşte prevenirea unor tulburări de sezon datorate lipsei apei, societatea Apă Canal are obligaţia de a asigura 50 de litri de apă de persoană, la solicitarea asociaţiei de locatari”, a spus Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.
„Fără apă nu putem să păstrăm curăţeania... să spălăm... mâncarea... să compensăm apa pierdută prin transpiraţie, de aceea trebuie să atragem atenţia autorităţilor asupra riscurilor la care sunt expuşi gălăţenii care nu beneficiază de apă rece”, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie. Hepatită, tuberculoză sau alte boli ale mizeriei îi pot afecta pe cei care nu au asigurată apa rece.