Atenţie la artificii, petarde şi alte obiecte pirotehnice de sezon! Pentru a preveni rănirea sau chiar decesul, din motive de securitate, siguranţă publică sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă şi a altor articole pirotehnice din categoria P2. Unele dintre ele par inofensive, dar pot duce la grave răniri. Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1, mai cunoscute ca petarde, nu pot fi comercializate către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani şi ar trebui folosite doar la sperierea animalelor sălbatice şi nu aruncate pe străzi.
! Evident că o parte din articolele pirotehnice de sezon, cele din categoria 1, pot fi folosite nu neapărat de specialişti, sunt aşa numitele "pirotehnice" legale.
ATENŢIE: Urmează noi percheziţii!
Internetul este în mod special monitorizat acum de poliţiştii de la Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase. "Sunt acţiuni specifice ale Poliţiei Române care se bazează pe culegerea de informaţii pe surse umane, surse deschise. Sunt vizate cu precădere site-urile de socializare, pentru că acolo s-au creat anumite grupuri, s-au creat tot felul de reţele şi se întâlnesc, vorbesc, unde se vând astfel de articole pirotehnice. Avem deja acţiuni făcute, avem deja percheziţii făcute, urmează să mai facem şi alte percheziţii", a precizat scms. Daniel Ionuţ Pricop, şef SAESP Galaţi.
! În cazul celor care aruncă petarde, nici amenzile nu lipsesc, dar dacă este vorba despre cei care le utilizează pe stradă, sunt mai greu de prins. „Constatarea contravenţiei se face, cum spunem noi, în flagrant, atunci când îl depistăm când pocneşte, când utilizează, lui sau părinţilor. Sancţiunea contravenţională este de la 5.000 la 7.500 de lei”, a mai spus scms. Daniel Ionuţ Pricop, şef SAESP Galaţi.
În loc de distracţie, risc de deces!
Medicii reamintesc şi ei cât de periculoase pot fi aceste obiecte explozibile, care în loc de distracţie pot duce la grave accidentări sau chiar la moarte. „Riscurile sunt de la o leziune banală, o arsură la nivelul membrelor, până la pierderea unui ochi, până la arsuri foarte grave, incendii provocate şi chiar deces. În plus, aceste artificii din categoriile interzise poluează apa, aerul, ele conţin metale grele, prin inhalarea acelui fum există şi riscuri de acumulare în organism şi de apariţie a bolilor grave”, a spus dr. Mihai Polinschi, director medical SAJ Galaţi.
! Articolele pirotehnice ce pot fi utilizate de oricine trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.