06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apel către tineri: „Veniţi şi donaţi sânge!“
Apel către tineri: „Veniţi şi donaţi sânge!“

Centrul Regional de Transfuzii Galaţi, care asigură sânge şi produse de sânge nu doar la spitalele din Galaţi, ci şi celor din regiune şi din Bucureşti, ar avea nevoie de mai mulţi donator mai tineri. Deocamdată numărul donatorilor nu este extrem de mic, dar cadrele de la Centru spun că ar avea nevoie de mai mulţi donatori pe zi.
„Avem deocamdată o medie de 60 de donatori pe zi, este o medie normală, dar ar putea să fie şi mai bine. Asta deoarece avem solicitări mari şi din partea spitalelor locale, mai ales a Spitalului de Urgenţă, dar trimit sânge şi produse din sânge şi pentru pacienţii gălăţeni internaţi la spitalele din Capitală în mod special. Am dori să avem un număr mai mare de donatori, în special dintre tineri. Acum, în majoritate, avem donatori adulţi. Sunt şi tineri, dar aceştia nu reprezintă majoritatea. Chiar aş dori să fac un apel către tinerii care au 18 ani împliniţi să vină să doneze sânge. Majoritatea donatorilor sunt rude sau prieteni ai unor persoane care au nevoie de sânge şi mai puţini vin şi în urma unor campanii punctuale”, a spus Camelia Stoichiţescu, managerul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi.

Cerere mare de sânge A2 Rh pozitiv

În acest moment la Centrul de Transfuzii Galaţi există o cerere mare de sânge din grupa A2 cu Rh pozitiv. În mod special, însă, se doreşte ca să vină cât mai mulţi donatori care au grupe de sânge cu Rh negativ, în special AB cu Rh negativ.
„Persoanele care au o stare de sănătate bună şi au aceste grupe de sânge sunt invitaţi să vină să doneze nu doar dacă au rude sau prieteni internaţi în spitale. Odată ajunşi la noi, li se vor face investigaţiile necesare şi vom vedea care poate şi care nu poate dona. Cei care donează au dreptul la o zi liberă, ziua donării, primesc un carnet cu şapte bonuri de masă a câte 9,35 lei şi abonament de transport pentru o lună pe un traseu compensat la jumătate“, a mai spus Camelia Stoichitescu.
Anemia, greutatea prea mică, sub 52 kg la femei, leucocitoza, alte infecţii sunt principalele cauze medicale pentru care unii dintre cei care ar vrea să doneze sânge nu o pot face. Au mai fost respinşi de la a dona şi cei care au multe tatuaje sau au recunoscut că au schimbat parteneri sexuali.


Articole înrudite