23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apaterm trăieşte în agonie, Calorgal se chinuie să se nască
Apaterm trăieşte în agonie, Calorgal se chinuie să se nască
Deşi conducerea Primăriei a anunţat că de la 1 februarie agentul termic va fi distribuit de Calorgal, lucrurile nu vor sta aşa, Apaterm urmând să asigure în continuare apă caldă şi căldură gălăţenilor. Şi asta după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis recursul înaintat de sindicatul de la Apaterm, reprezentat la proces prin Tiber David, prin care sindicaliştii au cerut instanţei să respingă intrarea Apaterm în faliment şi să fie de acord cu reorganizarea societăţii.
Magistraţii au admis recursul înaintat de sindicatul nostru şi au decis reorganizarea Apaterm, ceea ce înseamnă că societatea va continua să furnizeze apă caldă şi căldură gălăţenilor, urmând să intre şi într-un proces de reorganizare, ceea ce implică punerea în practică a planului de măsuri aprobat de comitetul creditorilor. Practic s-a anulat sentinţa dată de Tribunalul Galaţi legată de falimentul Apaterm. Vreau să mulţumesc salariaţilor care au luptat alături de noi pentru a-şi păstra locul de muncă iar în cursul zilei de joi dimineaţă ne vom întâlni cu ei pentru a decide dacă vom mai continua sau nu acţiunile de protest”, ne-a declarat liderul sindicatului de la Apaterm, Cristi Ciubotariu.
Sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti dă undă verde reorganizării Apaterm, care poate continua să furnizeze apă caldă şi căldură chiar dacă nu are licenţă de cel puţin un an.
„Sentinţa emisă de Curtea de Apel Bucureşti presupune faptul că societatea va furniza în continuare apă caldă şi căldură iar oamenii îşi vor menţine locurile de muncă”, ne-a declarat administratorul special al Apaterm, Adriana Stratulat.
În cadrul procesului de la Bucureşti, reprezentanţii Electrocentrale au cerut ca Apaterm să intre în faliment, în timp ce reprezentantul juridic al Apaterm a pledat pentru respingerea declanşării falimentului.
„În principiu, Apaterm ar urma să furnizeze apă caldă şi căldură de la 1 februarie”
Ne-a declarat directorul interimar al Calorgal, Mircea Ispas, care se afla ieri după-amiază la o şedinţă la Primărie, unde se discuta pe marginea situaţiei nou apărute ca urmare a sentinţei magistraţilor bucureşteni.
„Acum analizăm situaţia, vedem ce este de făcut, dar foarte probabil este că Apaterm va furniza de la 1 februarie apă caldă şi căldură iar eu mă voi reîntoarce în cadrul societăţii ca director de producţie. Important este că înfiinţarea operatorului regional Calorgal este o iniţiativă care nu trebuie părăsită şi că reprezentanţii asociaţiilor de proprietari ne pot trimite obiecţiunile şi propunerile lor legate de contractele pe care le-am trimis pentru a fi semnate cu asociaţiile”, ne-a declarat Mircea Ispas.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Galaţi, Antoaneta Gafiţuc, ne-a declarat următoarele: „Sfatul meu pentru reprezentanţii asociaţiilor este să aştepte să vadă dacă Consiliul Local va decide ceva, deoarece la ora actuală sunt valabile contractele semnate cu Apaterm, şi să nu semneze niciun contract cu cei de la Calorgal şi să nu le mai trimită nici contractul cadru 483 al ANRSC, pentru ca cei de la Calorgal să îl semneze”.
Apaterm va furniza apa caldă şi căldura
Primăria Galaţi informează că, în condiţiile în care Curtea de Apel Bucureşti a decis reorganizarea judiciară a Apaterm, societatea va continua să furnizeze agent termic consumatorilor branşaţi la sistemul public de distribuţie al municipalităţii, respectând prevederile cuprinse în contractele de distribuire dintre Apaterm şi asociaţiile de proprietari şi în planul de reorganizare judiciară acceptat în instanţă. Sentinţa Curţii nu afectează în niciun fel furnizarea agentului termic pentru gălăţenii branşaţi la sistemul public. De asemenea, sentinţa nu are niciun efect asupra preţului gigacaloriei furnizate populaţiei, menţinut la nivelul de 247 lei. Totodată, Primăria dă asigurări că va face investiţii în infrastructura de distribuţie a agentului termic şi are în vedere măsuri de natură organizaţională şi prevederi de natură contractuală, cum ar fi convenţiile de plată individuale, aşa cum au fost prevăzute pentru relaţiile contractuale între asociaţii, cetăţeni şi Calorgal.
Contractul cu Calorgal, încă o nebuloasă
Asta a fost părerea celor mai mulţi dintre reprezentanţii asociaţiilor de locatari care au umplut marţi după-amiază, până la refuz, sala Casei de Cultură a Sindicatelor, unde a avut loc o întâlnire organizată de federaţia condusă de Antoaneta Gafiţuc, tema fiind discutarea conţinutului contractelor primite de asociaţii de la Calorgal şi care ar fi trebuit semnate până pe 1 februarie, în caz contrar reprezentanţii societăţii ameninţând că nu vor mai furniza apă caldă şi căldură. Reprezentanţii federaţiei le-a explicat celor prezenţi care sunt deficienţele din contractul transmis de către cei de la Calorgal, în timp ce mulţi dintre cei care erau în sală au luat cuvântul şi şi-au spus punctul de vedere legat de conţinutul contractelor care i-a nemulţumit.
„Nu semnăm asemenea contracte. Să semneze cei de la Calorgal mai întâi convenţiile civile cu locatarii şi apoi vom semna şi noi contractul cu Calorgal, dar nu în forma în care vor ei”, a spus unul dintre cei prezenţi în sală.
Cei prezenţi au spus că nu vor semna nimic până când cineva de la Calorgal nu le va explica conţinutul contractului şi nu le va răspunde la întrebări, mulţi fiind nemulţumiţi de faptul că cei de la Primărie nu se implică aşa cum ar trebui în rezolvarea unei probleme atât de importante.


Articole înrudite