22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aparatură medicală de 61 milioane lei, pentru spitalele din subordinea CJ Galaţi
Aparatură medicală de 61 milioane lei, pentru spitalele din subordinea CJ Galaţi

Aşa cum Monitorul de Galaţi a relatat în articolul "Fonduri europene: Aparatură de înaltă performanţă pentru Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi", preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, a semnat, marţi, 16 iulie 2019, contractul de finanţare al proiectului "Dotarea Ambulatoriului Integrat de Specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Sf. Cuvioasa Parascheva". Valoarea proiectului este de 2.685.310 lei, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

"Vom achiziţiona 42 de echipamente medicale şi 17 dotari specifice pentru funcţionarea Ambulatoriului Integrat de Specialitate din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Sf. Cuvioasa Parascheva Galaţi, echipamente necesare pentru depistarea hepatitelor cronice, a cirozelor hepatice şi a bolilor cu potenţial endemo-epidemic. Multe dintre echipamentele medicale pe care le vom achiziţiona nu există în acest moment în dotarea spitalului. Acestea vor fi folosite în cadrul specialităţilor de boli infecţioase şi dermato-venerologie", a declarat Costel Fotea.

De asemenea, preşedintele CJ Galaţi a precizat faptul că la nivelul unităţilor medicale subordonate instituţiei, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor, s-au achiziţionat şi urmează să fie achiziţionate echipamente medicale în valoare de aproximativ 61 de milioane de lei, din bugetul propriu al CJ Galaţi (24 milioane lei), din fonduri europene (27 milioane lei) şi fonduri guvernamentale (10 milioane lei).

"Anul acesta vom investi doar din bugetul propriu aproximativ 24 de milioane de lei pentru achiziţionarea de aparatura medicală pentru toate spitalele pe care le avem în subordine. Această sumă se adaugă la cele atrase din fonduri europene şi fonduri guvernamentale. Sunt sute de echipamente medicale, de la PET-CT pentru diagnosticarea cancerului până la aparate de radiologie, ecografe sau sisteme pentru neurochirurgie. De asemenea, aproape toate proiectele cu fonduri europene din domeniul sănătăţii includ şi achiziţionarea de aparatură medicală. Vorbim de computer tomograf pentru UPU, computer tomograf pentru Ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie şi sute de echipamente medicale pentru Ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă sau pentru Spitalul de la Târgu Bujor", a precizat Costel Fotea.

N.R. - PET-CT este combinaţia a două modalităţi de cercetare, a tomografiei cu emisie de pozitroni (PET) şi a tomografiei de computer (CT). Astfel se poate identifica nu numai cancerul în sine, dar şi activitatea acestuia. Prin consultarea PET-CT se poate determina poziţia exactă, dimensiunea, activitatea şi dezvoltarea îmbolnăvirii cu cancer în întregul corp deoarece devin vizibile cele mai mici formaţiuni canceroase şi metastaze.


Articole înrudite