23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Acest lucru ar urma să se întâmple în această dimineaţă, începând cu ora 7,30, angajaţii societăţii locale de furnizare a agentului termic primar fiind nemulţumiţi de ce se va întâmpla cu soarta lor începând cu 1 februarie, când se va înfiinţa operatorul regional Calorgal, care se va ocupa de furnizarea apei calde şi a căldurii.
Cele câţiva sute de angajaţi care au decis în cadrul şedinţei pe care au avut-o vineri cu liderii de sindicat să iasă în stradă au fost nemulţumiţi atunci când li s-au prezentat rezultatele discuţiilor purtate la sediul Prefecturii, întâlnire convocată de prefect la cererea sindicatului şi la care au participat din partea Primăriei doi consilieri personali ai primarului, directorul interminar al Calorgal - Mircea Ispas, Adriana Stratulat - reprezentantul Apaterm, societate a cărei soartă ar urma să se decidă pe 30 ianuarie la Bucureşti, când instanţa se va pronunţa dacă va intra sau nu în faliment.
Discuţiile de la Prefectură nu au dat roade
Problemele ridicate de lideriii sindicatului de la Apaterm au vizat faptul că nu s-a înfiinţat o comisie care să analizeze personalul Apaterm şi să stabilească acele criterii după care se va face selecţia angajaţilor care ar urma să fie disponibilizaţi, existând temeri că noua societate ar putea prelua unii angajaţi a căror prezenţă nu este indispensabilă. Sindicaliştii şi-au arătat nemulţumirea că nu li s-a prezentat nici până acum numărul angajaţilor de la Apaterm care vor fi preluaţi de la 1 februarie de către operatorul regional Calorgal, care a obţinut într-un timp record licenţă de furnizare a apei calde şi a căldurii. Un alt of al sindicaliştilor a fost cel legat de modul în care problemele ridicate de ei în ultimele luni şi-au găsit ecou în rândul reprezentaţilor conducerii Primăriei, şi aici este vorba de primarul liberal Marius Stan şi de city managerul Aurel Vlaicu, cu care aceştia susţin că au avut câteva întâlniri care s-au finalizat fără vreo soluţie. Sindicaliştii susţin că, în cazul în care se doreşte disponibilizarea a circa 100 din cei 800 de oameni, după criterii necunoscute, aceştia ar trebui să primească plăţile compensatorii prevăzute în actualul Contract Colectiv de Muncă, adică 14 salarii. Dar şi acest lucru reprezintă o problemă, deoarece pentru acordarea acestor sume compensatorii ar fi nevoie de acordul Electrocentrale, care are cei mai mulţi bani de recuperat de la Apaterm.
„Am prezentat problema angajaţilor de la Apaterm tuturor parlamentarilor gălăţeni, cărora le-am transmis adrese. Am vorbit cu primarul şi city managerul, dar nu am rezolvat nimic, cei de la Primărie ducându-ne cu vorba că vor rezolva situaţia. Nu este normal ca salariaţii Apaterm să trăiască într-o stare de nesiguranţă şi să plătească pentru ceea ce s-a întâmplat timp de ani de zile la această societate”, ne-a declarat liderul de sindicat Cristi Ciubotariu.
O altă soluţie prezentată de sindicalişti a fost aceea ca tot personalul Apaterm, şi anume 800 de persoane, să fie preluat de Calorgal şi ulterior să se facă o selecţie a personalului.
Acum Primăria vrea amânarea falimentului Apaterm!
Deşi nu a fost prezent la întâlnirea de la Prefectură, primarul Marius Stan a transmis pe data de 25 ianuarie o adresă sindicatului în care aduce la cunoştinţă faptul că până la definitivarea tratativelor cu reprezentanţii Ministerului Economiei pentru preluarea Electrocentrale, muncipalitatea nu poate iniţia o strategie comună în ceea ce priveşte producţia cât şi transportul agentului termic în oraş, aşa cum se doreşte. Deşi în nenumărate rânduri a declarat public faptul că, în opinia sa, soluţia pe care o va da instanţa în cazul viitorului Apaterm va fi falimentul, primarul Marius Stan precizează în adresa transmisă sindicaliştilor că se caută soluţii legale împreuă cu toţi factorii implicaţi pentru amânarea falimentului Apaterm, cel puţin până la 1 aprilie, drept pentru care solicită înţelegere din partea sindicatului şi a angajaţilor.
Şi totuşi Calorgal va funcţiona de la 1 februarie...
Ne-a declarat directorul interimar al societăţii, Mircea Ispas, care ne-a declarat că nu s-a terminat analiza legată de numărul de personal care ar trebui preluat, dar nu a infirmat informaţia noastră potrivit căreia în cadrul şedinţei de la Prefectură a avansat ca o posibilă cifră de personal numărul de 640 de persoane. Deşi nu se ştie câţi salariaţi vor fi preluaţi, Calorgal are totuşi numiţi directorul economic şi trei membri ai Consiliului de Administraţie, şi anume Silviu Bacalum şi Ionel Pucheanu, care nu ar fi remuneraţi, preşedinte al CA fiind Mircea Ispas. Întrebat cu ce echipamente de lucru vor lucra angajaţii preluaţi de operatorul regional Calorgal, Mircea Ispas ne-a declarat că o parte vor fi cumpărate de la Apaterm, dar nu a putut preciza dacă noua societate va avea capital circulant în prima luna de funcţionare.
„Noi ne concentrăm acum efortul pentru încheierea contractelor cu asociaţiile de locatari pentru a le putea furniza căldură şi apă caldă de la 1 februarie”, ne-a declarat Mircea Ispas.


Articole înrudite