23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ceremonia dedicată Zilei Unirii Principatelor Române, care a avut loc la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza a avut parte de un interes scăzut atât din partea autorităţilor, cât şi a gălăţenilor, care s-au prezentat în număr extrem de mic la eveniment. Cu excepţia câtorva elevi şi preşcolari entuziasmaţi, aduşi de mână de către cadrele didactice, la ceremonie au mai participat prefectul judeţului Galaţi – Cătălin Emanoil Bocăneanu, o serie de membri de partid, câţiva dintre parlamentarii gălăţeni, şefi de instituţii, doar câteva zeci de curioşi, precum şi o serie de consilieri judeţeni şi locali.

Horă şi ceva cultură

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Galaţi prin tradiţionala horă, o expoziţie şi o evocare a celor mai importante momente ale domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Manifestările organizate pentru a marca Ziua Unirii au început la Biserica Vovidenia, unde a avut loc un Te Deum. După ce au fost la statuia domnitorului de lângă Grădina Publică, autorităţile locale şi reprezentanţii instituţiilor culturale gălăţene, s-au îndreptat spre curtea Muzeului „Casa Cuza Vodă”, pentru a asculta cântece tradiţionale oferite de fanfară. Aceştia s-au prins de mână cu câteva zeci de copii şi au jucat în horă timp de câteva minute. După acest moment, toţi cei prezenţi au intrat în incinta muzeului, pentru a lua parte la mai multe acţiuni. Astfel, au fost evocate cele mai importante momente ale domniei lui Cuza, fiind oferită totodată, şi o adevărată lecţie de istorie. „Alexandru Ioan Cuza a fost domnul care s-a aflat la locul şi momentul potrivit atunci când se punea problema să se aleagă un domn pentru cele două principate române: Valahia şi Moldova. El a fost cel care a reprezentat statul român timp de şapte ani de zile, după care a fost nevoit, din cauza intrigilor interne dar şi externe, să abdice şi să ia calea exilului”, a spus directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, la începutul cuvântării. De asemenea, a avut loc şi vernisajul expoziţiei „Ecouri istorice în plastica română”, găzduită de „Casa mică” a instituţiei, realizată în colaborare cu Muzeul de Artă Vizuală (MAV). „Data de 24 ianuarie înseamnă mai mult decât Ziua Unirii. Este ziua în care se organizează o manifestare şi tot ceea ce înseamnă cultură, rezonează la unison. Acest semn al Unirii este, poate, mai mult sufletul unui oraş care nu merită să fie considerat un „cumplit oraş de negustori” deoarece are cultură şi trăieşte. Împreună cu Gheorghe Miron, colegul meu, am organziat expoziţia, care este o selecţie de piese ce merg pe ideea patriotică”, a explicat Dan Basarab Nanu, directorul MAV.

Primarul şi preşedintele CJ, marii absenţi

Primarul municipiului Galaţi – liberalul Marius Stan, şi preşedintele Consiliului Judeţului – social-democratul Nicolae Bacalbaşa, au lipsit de la ceremonia dedicată Zilei Unirii Principatelor Române, fapt ce a condus la o serie de comentarii deloc favorabile celor doi conducători, din partea unor gălăţeni prezenţi la eveniment. „Ei trebuie să dea un exemplu. Sunt supărat că nu l-am văzut decât pe prefect. Dacă până şi primarul şi preşedintele lipsesc, atunci ce pretenţie să mai avem din partea tinerilor? Eu sunt doar un pensionar, dar am venit în fiecare an, pe data de 24 ianuarie, la statuia lui Cuza. Istoria trebuie cinstită, nu trebuie să fie uitată”, ne-a declarat Nicolae Manu. În locul primarului Marius Stan, la eveniment au participat viceprimarul Radu Cosca şi city-managerul Aurel Vlaicu, în timp ce conducerea Consiliului Judeţului Galaţi, în lipsa preşedintelui, a fost reprezentată de către vicepreşedintele Consiliului Judeţului, social-democratul Cornel Hamza.

Membrii de partid, cu flori la statuia lui Cuza

Alături de elevi, gălăţeni de rând ori reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza s-au îngrămădit să depună coroane ori buchete de flori şi formaţiunile politice gălăţene, în frunte cu o serie de parlamentari. Deputatul Victor Paul Dobre – preşedintele PNL Galaţi, senatorul Eugen Durbacă – preşedintele PC, deputatul Eugen Chebac – preşedintele PP-DD, senatorul Nicolae Marin – secretar executiv al PP-DD sunt parlamentarii gălăţeni care au depus flori la statuia lui Cuza. Din partea PDL, la ceremonia închinată Unirii Principatelor, nu a participat niciun membru de seamă al formaţiunii politice gălăţene.

Articole înrudite