În Spitalul de Urgenţă Galaţi, numărul cadrelor medicale bolnave de COVID-19, dar şi acela al pacienților îmbolnăviți în focarul din spital, creşte de la o zi la alta, azi (n.r. - luni, 13 iulie 2020) sunt 83 de cadre medicale bolnave şi 24 de pacienți.
Se pune în discuție dacă nu s-a ajuns la această situație tocmai din cauză că anchetele epidemiologice nu au fost corect realizate. Asta verifică epidemiologii de la Constanţa, iar Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, care a fost astăzi în vizită la spital, are mari semne de întrebare asupra felului în care s-au făcut aceste anchete. Ar fi şi o explicaşie legată exact de epidemiologul care trebuia să le realizeze.
Nelu Tătaru: „Aştept concluziile celor de la Constanţa şi a corpului de control, până acum nu am văzut anchete epidemiologică pentru cele 83 de persoane“
„Epidemiologii de la Constanţa au venit să evalueze situaţia pentru că la dumneavoastră la spital există doar un singur epidemiolog, care este şi al Direcţie de Sănătate Publică, şi mai are încă trei contracte în alte părţi şi evaluarea pe care a putut să o facă doamna doctor nu corespunde cu ceea ce există în momentul acesta în spital. Cei din Constanţa evaluează şi astăzi şi vor face un raport final. Decizia va fi după ce va fi făcut raportul celor de la Constanţa, va veni şi inspecţia sanitară de la Minister, precum şi corpul de control al ministrului pentru a evalua situația din Spitalul Judeţean. Se vor lua măsuri punctuale pentru fiecare care a greşit în acest mod. Sunt 83 de persoane din corpul medical şi 24 de pacienţi infectaţi în acest spital. Urmează ca anchetele care se fac astăzi, epidemiologice, să scoată în evidenţă măcar un prim fapt privind infectarea, pentru că anchetele epidemiologice nu există pentru cele 83 de cazuri. Acum, doamna doctor care ţinea epidemiologia în acest spital a rămas să aducă documentaţia. Doamna doctor spune că există anchete epidemiologice începute pentru pacienţi, noi nu le-am văzut, dar echipa de la Constanţa va evalua, la fel va face şi corpul de control. Aştept concluziile celor de la Constanţa şi a corpului de control, până acum nu am văzut anchete epidemiologică pentru cele 83 de persoane“, a precizat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.
Spitalul nu se închide, deocamdată
Focarul evoluează în 11 secţii ale spitalului, dar acesta nu se va închide, deocamdată. Deocmadată, în spital cele mai mari focare sunt în secţiile Cardiologie, Medicală 2 şi Chirurgie 2. După dezinfecție, s-a selectat personalul care nu este pozitiv, s-a reluat activitatea, dar deocamdată doar pentru urgenţe. În judeţul Galați, sunt astăzi 1.279 persoane confirmate, 103 decedate şi 798 s-au vindecat (citește și COVID-19: 20 de noi cazuri şi un deces, la Galaţi, în ultimele 24 de ore).
Secţia mobilă ATI trimisă la Galaţi unde nu mai sunt paturi libere ATI COVID
Paturile de ATI COVID din Galaţi sunt ocupate, este vorba despre 7 paturi la ATI COVID-19 la Spitalul de Urgenţă Galaţi şi încă unul la Spitalul CFR. În acest context, după discuţia avută la Prefectură cu prefectul şi cu şeful ISU, ministrul Tătaru a anunţat că ia în calcul deplasarea unei secţii mobile ATI la Spitalul de Urgenţă. Mai apoi, prefectul a anunţat data la care ar fi posibil ca secţia mobilă să ajungă la Galaţi. „Este vorba de acea unitate mobilă ATI care urmează să vină în judeţul Galaţi în acesta seară pentru a suplimenta capacitatea de paturi de terapie intensivă din judeţul Galaţi tocmai pentru că aceste secţii COVID, secţii ATI COVID au fost deja ocupate“, a precizat prefectul Gabriel Avrămescu. Noua secţie mobilă va avea 12 paturi de terapie intensivă COVID.
Verificări la Spitalul de Boli Infecţioase
Ministerul Sănătăţii va controla felul în care a ajuns prin Unifarm la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi un aparat real time PCR care încă nu este funcţional. „Este o relaţie a spitalului cu Unifarmul, urmează să îl investigăm şi noi în acest moment. Investigăm şi faptul cum acel real time PCR a ajuns acolo, dar şi structura organizatorică pe care fiecare manager de spital şi-o realizează”, a mai spus ministrul referitor la faptul că nu există încă o ATI COVID la Spitalul de Boli Infecţioase. Este posibil ca în zilele următoare ministrul Sănătăţii să facă o nouă vizită la Galaţi.
Vizită fulger la Brăila
După plecarea din Galați, ministrul a făcut o vizită fulger și la Brăila, la Spitalul de Urgență, pentru a vedea cum se prezintă și acolo situația provocată de COVID-19. Important de menționat este faptul că spitalul are de acum și epidemiolog. Astăzi, la Brăila, sunt 6 noi cazuri confirmate cu noul coronavirus, 76 de pacienți internați şi 14 decedați (9 confirmați în Brăila, 4 în Galați şi 1 în Tulcea, care au fost transferaţi la Brăila).
Articole similare: Nelu Tătaru spune în ce situaţie ne-am puteam întoarce la starea de urgenţă