12 fanfare profesioniste şi de amatori din România, Turcia şi Republica Moldova au participat, începând de vineri, timp de trei zile, la Festivalul Internaţional de Fanfare „Iosif Ivanovici”, aflat la XI-a ediţie. Prin acest festival, organizatorii – Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului Galaţi - au încercat să readucă în tradiţia Galaţiului concertele de fanfară, tradiţie pe care odinioară o instaurase în viaţa oraşului compozitorul Iosif Ivanovici, care a fost pentru o lungă perioadă de timp dirijorul Fanfarei Regimentului „11 Siret” din Galaţi. La festival au participat Fanfara Valurile Dunării din Galaţi, Fanfara Muzica Apelor Constanţa, Fanfara Municipalităţii Edirne - Turcia, Fanfara din Chetriş a Fraţilor Lucan - Iaşi, Fanfara Transilvania - Alba Iulia, Fanfara comunei Şoldăneşti din Republica Moldova, Fanfara comunei Slobozia Mare din Republica Moldova, Fanfara Valahia din Giurgiu, Fanfara Kovats Andras din Reci - Covasna, Fanfara Municipiului Sighişoara, Fanfara Bârlădeanca din Bârlad, Fanfara Creştină Cazasu Brăila. În plus, ca un element de noutate, a participat şi cvartetul de clarinete „Clarinarmonia” din Italia.
Spectacolele muzicale s-au desfăşurat pe scena amplasată pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi – unde organizatorii au pus la dispoziţie 1.000 de locuri pe scaune - dar şi în Grădina Publică din Galaţi şi pe Faleza Superioară a Dunării. În plus, atât sâmbătă cât şi duminică, o parte dintre fanfare au fost programate să concerteze şi la Grădina Publică din Tecuci. În toate locurile, intrarea a fost gratuită.
Spectacolele de muzică de fanfară au fost urmărite cu mare interes de public, mai ales că muzicanţii din Galaţi, Giurgiu şi Republica Moldova au fost însoţiţi şi de majorete.
“Sunt frumoase, tinere, toate numai zâmbet, cum să nu îşi placă? Fac spectacolele de muzică mult mai atractive”, a spus Vasile Constantin, un pensionar care aproape că a rămas fără replică după ce a urmărit spectacolul de muzică şi dans al majoretelor din Galaţi.
“Nu este greu, avem ceva emoţii la început, când urcăm pe scenă, dar apoi ne revenim... Facem echipă bună, am învăţat să lucrăm împreună, să ne susţinem una pe cealaltă, şi asta este cel mai important”, a spus şi Clarisa, de 17 ani, majoretă la trupa “Step up” din Giurgiu.
Cele 12 fanfare participante la festival le-au trezit gălăţenilor de vârsta a treia amintirile copilăriei şi tinereţii: “Ne trezeşte amintiri, că noi suntem moldoveni din partea Bacăului, acolo e alt stil de muzică de fanfară... când eram tânăr, la noi se făceau baluri, hore şi dacă nu cânta fanfara, nu era distracţie!”, spune Nicolae Ciocârlan.
“Mi-au dat şi lacrimile, că mi-am adus aminte de când eram la mama fată... o copilă... aşa cântau în sat la noi, duminica”, a spus şi o altă gălăţeancă, pensionară.
Şi chiar dacă în satele din România obiceiul s-a pierdut, în localităţile rurale din Republica Moldova încă se păstrează tradiţia horelor de duminică, atunci când tot satul se adună să joace după cum îi cântă fanfara. “Mă numesc Ignat Culea şi sunt conducătorul fanfarei din Slobozia mare, Republica Moldova. Formaţia este una de amatori, fiecare lucrează pe unde poate - în construcţii, unul e zidar, unul e dulgher, dar avem această pasiune. Exersăm duminica şi după repetiţii începem să cântăm şi vine tot satul să se prindă în horă, mai întâi bătrânii, că tinerii sunt mai timizi...”.
Chiar dacă s-ar putea crede că muzica de fanfară este un gen muzical pe cale de dispariţie, demodat, numărul de tineri care au venit seară de seară la festivalul de fanfare a demonstrat contrariul. În plus, multe din fanfarele participante au în componenţă şi copii, aşa cum este cazul Fanfarei din Şoldăneşti, Republica Moldova. “Cel mai bătrân membru are 65 de ani iar cel mai tânăr, 13 ani. Sunt multe rude în formaţie şi s-au îndemnat unele pe altele să cânte”, ne-a spus Grigore Zănoagă, conducătorul fanfarei, dând exemplul mezinului trupei. “Cânt la trombon de patru ani, bunelul este muzicant, tata, la fel, badea Ruslan este şi el în formaţie... Colegii de la şcoală mă invidiază şi vor şi ei să fie selectaţi la formaţie, dar le-am spus că trebuie să mai aştepte, că nu e aşa de uşor”, spune cel mai tânăr membru al formaţiei, care este decis să se dedice muzicii: “Vreau să urmez Colegiul Neaga din Chişinău, pentru a deveni muzicant”. Iar copiii care fac parte din fanfarele participante la festival i-au inspirat până şi pe cei mai mici spectatori, aşa cum este cazul lui Victoraş, care, la numai trei ani, a decis: “Când o să mă fac mare, mă fac fanfarist şi cânt la tobă!”.