Autorităţile gălăţene au primit vineri, 9 octombrie, vizita la Galaţi a ambasadorului Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Excelenţa Sa Xu Feihong. La vizita diplomatului chinez au fost prezenţi toţi liderii autorităţilor gălăţene: prefectul Dorin Otrocol, preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, precum şi primarul Galaţiului, Marius Stan. Programul vizitei ambasadorului a inclus participarea la deschiderea lucrărilor conferinţei „Zilele Academiei de Ştiinţe Tehnice din România”, la Facultatea de Inginerie, vizitarea Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, întrevedere cu oficialităţile judeţului, o plimbare pe Dunăre şi o întrevedere cu conducerea APDM.
În cadrul întâlnirii cu oficialităţile gălăţene, de la Prefectură, ambasadorului i s-a făcut propunerea înfiinţării unui consulat chinez la Galaţi, autorităţile locale oferind şi spaţiul necesar. Invitaţia a venit din partea edilului Galaţiului, Marius Stan. Ambasadorul a precizat că decizia în acestă privinţă se ia peransamblu, de către autorităţile chineze, ponderea fiind dată de numărul de cetăţeni chinezi care locuiesc în regiunea respectivă, precum şi de investiţiile cu capital chinez majore făcute în zonă. Marius Stan a punctat printre avantajele de luat în calcul de către autorităţile chineze privind înfiinţarea unui consulat la Galaţi atât poziţia geografică strategică a judeţului Galaţi, aflat în apropierea altor două state, cât şi faptul că taxele universitare gălăţene au nivelul cel mai scăzut din Europa, ceea ce poate reprezenta un factor important în alegerea universităţii „Dunărea de Jos” de către tinerii chinezi care doresc să studieze în Europa. Edilul a mai precizat că propunerea este una de perspectivă, în dezvoltarea unor parteneriate importante între Galaţi şi autorităţile chineze, dar şi a mediului de afaceri chinezesc. În zilele următoare municipalitatea gălăţeană va găzdui o întâlnire cu reprezentanţi importanţi ai economiei chineze, care ar putea sta la baza unei investiţii importante imobiliare, cu capital chinezesc, constând în construcţia unui cartier cu locuinţe sociale.
Ambasadorul a precizat că la revenirea sa la Bucureşti va contacta firmele mari chinezeşti ale căror reprezentanţe funcţionează deja în capitala ţării noastre. Întrebat dacă scăderea creşterii economice chinezeşti prin scăderea la bursă a capitalurilor chinezeşti din ultima perioadă nu va genera retragerea investiţiilor chinezeşti în alte părţi ale lumii, deci şi la Galaţi, ambasadorul a confirmat că în prezent China înregistrează o scădere a cotaţiilor pe bursă, dar analiştii economici mondiali preconizează pentru acest an un ritm de creştere economică de 6,8%. În plus, puterea de cumpărare a cetăţenilor chinezi este foarte bună.
Punctul de îmbunătăţit pe care îl pot avea în vedere autorităţile locale pe viitor, la întâlnirile cu oficiali străini, este să aibă şi o versiune în limba engleză a slide-urilor de prezentare a judeţului nostru, pentru ca vizitatorilor străini să le fie mult mai uşor să înţeleagă prezentările. Engleza este limbă străină de circulaţie internaţională, iar româna, o limbă cu o gramatică destul de complexă, şi cu multe nuanţe, poate fi înţeleasă adesea mai mult de noi, translatorilor putând să le scape multe detalii importante pe care autorităţile doresc să le prezinte.