Deşi stâna unde a fost confirmată boala - de fapt este vorba despre o mică fermă care are pe lângă oi şi porci, şi capre - este la şase kilometri de Suceveni, oamenii din sat îşi ţin porcii închişi de teamă că aceştia să nu fie contaminaţi. Sătenii cred că boala a fost luată de la mistreţii aflaţi în pădurea de lângă marginea căreia se află ferma. Deja, de ieri, circa 20 de porci au fost sacrificaţi şi îngropaţi, iar în zonă au fost puse indicatoare care blochează accesul. ”Ieri, a avut loc şedinţa comitetului local pentru combaterea bolilor din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în urma confirmării de către Laboratorul Naţional de Referinţă de la Bucureşti a diagnosticului de pestă porcină africană pentru porcii din gospodăria domnului a cărui gospodărie este izolată şi pusă sub restricţie. S-a confirmat boala prin diagnostic de laborator, este singurul diagnostic de certitudine în baza căruia putem să luăm măsurile. La Comitetul local pentru combaterea bolilor s-a aprobat planul de măsuri pentru zona în care suntem, denumită zonă de protecţie şi, în continuarea zonei de protecţie, o zonă de supraveghere. În concret, este toată zona sub supreveghere oficială, este limitată mişcarea şi interzis orice deplasare a speciei porcină, suină - ambele sunt corect prevăzute de lege - întreaga comună este sub supraveghere oficială şi, împreună cu autorităţile locale, cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, vom supraveghea tot ce înseamnă trafic pe drumurile dinspre şi înspre această localitate, iar prin colegii noştri, medici veterinari, ai DSVSA, ai acestei zone, orice astfel de caz, orice suspiciune, chiar dacă ar fi să fie doar o alarmă falsă, este bine să fim anunţaţi pentru că mai bine ne alarmăm şi nu-i nimic decât să treacă neobservat şi să fie o problemă. Motiv pentru care, prin intermediul dumneavoastră, este bine să transmitem mesajul cetăţenilor, la orice oră din zi şi din noapte, să apeleze la noi. Dacă nu identificaţi în zona dumneavoastră sau nu ştiu niciun medic veterinar, să apeleze la DSVSA. Dacă nu ştiu numărul de la DSVSA pot apela la numărul 112, apelul se redirecţionează. Acolo se lucrează zi şi noapte, suntem în alertă şi intervenim imediat. Şi primăria a primit prin planul de măsuri nişte responsabilităţi, este primul organism care se află în legătură permanentă cu cetăţenii”, a spus dr. Carmen Stroia, directorul DSV Galaţi. Este posibil ca aceste măsuri de restricţie să fie sporite.
Teama medicilor este ca nu cumva celelate animale de la fermă să fi răspândit boala. ”Stâna este situată lângă pădure, la o distanţă foarte mică este lunca Prutului, unde, de asemenea, sunt numeroşi mistreţi. Intervenţia a fost promptă, au fost ucişi în jur de 14 porci, exact după porcedură. Iniţial au murit câţiva de la care s-au luat probe şi s-a confirmat, restul au fost ucişi. Lumea în sat este derutată, nu ştie ce se întâmplă, oricum este conştientă că nu se poate aştepta la nimic bun. Ţinând cont că acel cetăţean are peste o mie de capete, ovine şi caprine, vă daţi seamă că acele animale au stat lângă acei porci. Probabilitatea este foarte mare ca virusul să fie pe copite, iar acele animale vă daţi seama ce teritoriu împânzesc. Nu au cum să le ţină, efectiv, într-un anumit teritoriu închis, trebuie duse la păscut. S-a instalat un dezinfector. Cnform procedurii, perimetrul unde a apărut boala este izolat”, a spus dr. Ionel Cucu, medic veterinar, Suceveni.
Autorităţile locale au pus în practică planul stabiit de medicii veterinari, dar nu se ştie dacă pesta porcina africană nu se va răspândi. ”S-a izolat locul, s-a restricţionat circulaţia persoanelor şi animalelor în zonă, s-au instalat dezinfectoare rutiere şi pentru persoane şi aşteptăm mai departe indicaţii. Suntem în alertă, urmărim, monitorizăm. Sunt persoane care ne contactează, care ne întreabă despre situaţie. Deocamdată nu au apărut alte suspiciuni. Am informat lumea să fie vigilentă, să ne anunţe la fiecare caz de boală, la fiecare animal mort, să ne informeze, să informăm şi noi mai departe şi să luăm măsurile necesare”, a declarat Bogdan Mâţa, viceprimarul din Suceveni. Deocamdată la stână accesul este blocat, iar poliţiştii păzesc zona.
La nivel întregii țări au fost confirmate peste 400 de focare de pestă porcină africană.