25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alertă de focar de TBC la o şcoală din Galaţi: O profesoară are tuberculoză şi este în stare gravă
Alertă de focar de TBC la o şcoală din Galaţi: O profesoară are tuberculoză şi este în stare gravă

Alertă la una dintre cele  mai cunoscute şcoli din Galaţi după ce o profesoară de biologie a fost diagnostiocată  a avea tuberculoză. Profesoara preda la 13 clase şi are printre contacţii potenţial infectaţi aproape 500 de elevi şi profesori.
„Doamna profesor are o formă de tuberculoză cazios-cavitară. Este BK pozitivă confirmată în microscopie, cultura este în lucru. Am înţeles că predă la 360 de elevi, 13 clase din Şcoala 28. Deja ancheta epidemiologică a fost declanşată. Astăzi (mercuri - n.r.) a fost chemată prima clasă de a VIII-a. După cum am spus, sunt 13 clase. Vineri vom merge şi vom face testarea IDR a celor 13 clase. Dacă sunt copii infectaţi vom afla de luni încolo. Copiii care vor fi descoperiţi hiperergici vor fi investigaţi şi radiologic, urmând a fi convocaţi la dispensarul TBC pentru continuarea investigaţiilor de specialitate. Faptul că doamna profesor este BK pozitivă înseamnă un risc de contagiozitate ridicat pentru cei cu care a venit în contact pe o anumită perioadă de timp, pentru că nu toată lumea care vine în contact cu un pacient BK pozitiv şi contactează infecţia şi face boala. În prezent doamna profesor este izolată şi deja a început tratamentul. Profesorii din şcoală vor fi evaluaţi radiologic. Pentru persoanele cu vârstă de peste 25 de ani nu este recomandată testarea PPD pentru că majoritatea este hiperergică. Cei peste 14 ani vor fi testaţi şi IDR şi radiologic. Spitalul are dotările necesare pentru testarea tutore”, a precizat dr. Marta Lefter, coordonator judeţean tuberculoză la Spitalul TBC Galaţi.
Conducerea şcolii a luat deja măsuri. Joi se va reduce programul la şcoală pentru a se face dezinfecţia, elevii şi cadrele didactice au primit un set de reguli de igienă, afişate şi în calse, iar în cabinetul şcolii se va face testarea la intradermoreacţie şi a celorlalţi elevi, nu neapărat a celor 360 de contacţi, evident, dacă vor dori părinţii.
„Toată lumea va fi testată, copiii vor fi testaţi IDR, iar profesorii cu radiografie pulmonară. Am luat primele măsuri, în sensul că doamna asistentă şi doamna doctor din şcoală au intrat în toate clasele şi au punctat câteva elemente esenţiale de igienă, respectiv aerisirea îndelungă a sălilor de clasă, spălatul mâinilor, consumul alimentelor după spălatul mâinilor, folosirea batistei în caz de strănut sau tuse. Am făcut şi câteva reguli scrise pe care le-am afişat în clase pentru a fi un impact vizual sporit pentru toată povestea aceasta. Şi, totodată, să se înţeleagă că asta a fost prioritatea şi ne-am mişcat foarte repede. Vom face şi o procedură de revenire după cinci zile. Testarea IDR se va face în cabinetul medical al şcolii, avem un cabinet acreditat, cu toate dotările. Testarea elevilor începe de vineri pentru că interpretarea se face după 72 de ore, de aceea am zis că e bine să începem vineri şi să facem o primă interpretare luni. Nu am identificat alte persoane care să se simtă rău. Personalul angajat este de 63, şi 362 de elevi de gimnaziu”, a declarat Camelia Bucşă, directoarea şcolii. Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost anunţat de existenţa acestei probleme şi au propria anchetă, dar ţin legătura şi cu cadrele medicale ale Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, care fac anchetă epidemiologică.
Unii dintre părinţii copiilor de la şcoala afectată spun că nu sunt îngrijoraţi, în timp ce alţii susţin că nici nu au fost anunţaţi.
„Nu am ştiut de asta, dar vom vedea. Cred că voi fi de accord să fie testat copilul“, a spus un părinte al cărui copil învaţă la această şcoală. Din păcate, profesoara în cauză nu se testase radiologic pentru tubeculoză la începtul anului, deoarece această investigaţie nu mai este obligatorie.
„Din păcate, avem un cadru didactic diagnosticat cu tuberculoză. Doamna profesor este internată în momentul de faţă în spital, într-o stare, se pare, destul de gravă. Foarte puţin probabil să putem afla de unde a contactat bacilul. Doamna profesor şi-a făcut analizele la început de an, dar, din păcate, să spun aşa, această testare pulmonară nu se mai face de câţiva ani. Nu şi-a făcut testarea pentru că nu este obligatorie”, a precizat Oana Enache, purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi.


Articole înrudite