27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Adolescenta genială care a câştigat medalii la Matematică, Fizică şi Lingvistică a fost admisă la Oxford
Adolescenta genială care a câştigat medalii la Matematică, Fizică şi Lingvistică a fost admisă la Oxford

Ioana Bouroş (18 ani) a câştigat medalia de argint la olimpiada internaţională de Lingvistică Mysuru (India) din 2016 şi a fost admisă la St.Hilda”s College, unul dintre prestigioasele colegii ale Universităţii din Oxford, unde va studia Matematică şi Statistică.
Ioana a absolvit în acest an Colegiul Naţional ”Costache Negri” din Galaţi, reuşind o performanţă extraordinară la olimpiada internaţională de lingvistică din 2016, unde a câştigat medalia de argint. Performanţa este cuvântul de ordine pentru Ioana, care a câştigat premii începând din clasa a VI-a, reuşind să participe în fiecare an la olimpiada naţională de Matematică, unde a obţinut două medalii de argint şi patru de bronz. În clasa a VI-a (2010), Ioana a câştigat un concurs interdisciplinar intitulat ”Plus minus poezie”, care combină Matematica şi Limba Română.
”Aveam un subiect de Matematică, unul de Română, şi unul de Matematică şi Română, care te provoca să rezolvi o problemă de Matematică urmând o idee din literatură, pentru ca apoi să creezi o compunere, în care să înglobezi o anumită gândire matematică”, ne explică Ioana. Tot în 2010, adolescenta a participat şi la olimpiada la Matematică, unde a obţinut bronzul. Anul următor a participat la olimpiada de Matematică şi cea de Fizică, unde a câştigat medalia de argint şi o menţiune, bifând şi concursul naţional ”Chimexpert”, unde şi-a adjudecat premiul cel mare. În clasa a VIII-a s-a calificat, din nou, la olimpiada de Matematică, unde a câştigat medalia de bronz, iar în 2012 a punctat o nouă participare la olimpiada naţională de Matematică. În clasa a X-a a reuşit să obţină o nouă medalie de argint la Matematică, iar în clasa a XI-a a repetat performanţa din 2012. Ioana a încheiat clasa a XII-a cu o medalie de bronz la materia de care este pasionată atât de mult.

A participat în acelaşi timp la trei olimpiade

Ioana a auzit pentru prima dată de Lingvistică în clasa a IX-a, dar a participat la olimpiada la această disciplină abia în clasa a X-a, deoarece nu mai avea efectiv timp şi pentru asta. Ioana participa în acelaşi timp la olimpiadele de Matematică, Fizică şi Chimie.
”Lingvistica se ocupă cu studiul limbilor, dar necesită o gândire foarte riguroasă din punct de vedere matematic”, explică tânăra.
Cu toate acestea, în doar şase luni Ioana reuşea să se califice la olimpiada internaţională de Lingvistică de la Beijing (China)  din 2013. Nu a obţinut niciun premiu atunci, dar experienţa a contat foarte mult la participările ulterioare.  
Olimpica din Galaţi a fost admisă recent la St.Hilda”s College, unul dintre colegiile din cadrul Universităţii Oxford (Marea Britanie), unde va studia Matematică şi Statistică.
”Lingvstica presupune şi ea un exerciţiu de statistică, pentru că trebuie să descoperi în câte din exemplele respective regula pe care ai descoperit-o tu se aplică şi dacă într-adevăr este o regulă sau doar o excepţie”, argumentează Ioana alegerea pe care a făcut-o.
Olimpica este pasionată şi de Genetică, dar nu exclude ca pe viitor să studieze Economia Statistică sau actuariatul, ce presupune realizarea unor previziuni economice. Ioana crede că una dintre metodele de tratarea a cancerului, chimioterapia, este depăşită, pentru că atacă atât celule bolnave, cât şi pe cele sănătoase din corpul uman, şi este interesată să se implice în descoperirea unui nou tratament, care să nu afecteze organismul.
”Mi se pare interesant cum încearcă cercetătorii să manipuleze codul genetic pentru a determina bacteriile respective să atace doar zona afectată de cancer din organism”, susţine tânăra.
Ioana nu ştie deocamdată dacă va reveni în ţară după ce va absolvi facultatea, însă acest lucru depinde foarte mult şi de ofertele pe care le va primi, dar şi de modul în care va fi privită în România. ”În momentul de faţă, o spun cu părere de rău, la noi în ţară, dacă eşti un om dedicat muncii tale, eşti privit diferit, ca o excepţie, şi asta nu mi se pare în regulă”, ne declară olimpica.


Articole înrudite