În cursul zilei de vineri reprezentanţii a încă 5 sindicate din Combinat, şi anume Sindicatul Democratic Metalurgistul, sindicatul de la UPDES, sindicatul de la DMU, sindicatele UTSl şi Forum, au notificat conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi în legătură cu declanşarea conflictului de interese deoarece nu au ajuns la un acord cu conducerea pe marginea noului Contract Colectiv de Muncă. Numărul sindicatelor care au depus notificare la ITM Galaţi în acelaşi scop a ajuns la 9, fiind vorba de toate sindicatele care au participat la tratativele pe marginea noului contract.
Aşa cum v-am informat în exclusivitate, joi a fost înregistrat conflictul de muncă declanşat la nivelul Combinatului, în urma notificării depuse miercuri de un număr de 4 sindicate, întâlnirea de conciliere urmând să aibă loc pe data de 2 februarie. Perioada legală de negociere a expirat pe data de 26 ianuarie iar în cadrul ultimei şedinţe de negociere toate sindicatele au respins propunerea conducerii şi au menţinut solicitarea de creştere cu 18% a salariilor. După o perioadă în care nu au dorit să facă vreun comentariu pe marginea subiectului legat de negocieri, reprezentanţii administraţiei au trimis un comunicat de presă în care au precizat care a fost oferta de majorare salarială pe care au făcut-o sindicatelor, afirmând că sunt în continuare deschişi dialogului cu sindicatele. Purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal, Dorian Dumitrescu, a declarat următoarele: „În timpul ultimei şedinţe de negociere la Contractul Colectiv de Muncă pentru anul 2011, managementul ArcelorMittal Galaţi a propus acordarea unei creşteri salariale de 7% + 15 RON pentru categoria muncitorilor, maiştrilor şi personalului TESA - execuţie, ceea ce reprezintă o creştere reală medie de aproximativ 8%. Pentru categoria celor care ocupă funcţii de studii superioare s-a propus o creştere de 4% + un bonus mediu de 2%, ceea ce înseamnă o creştere medie de 6%. Propunerea demonstrează încrederea noastră în viitorul Combinatului, în ciuda situaţiei dificile din întreaga economie românească. Cu toate acestea, oferta a fost respinsă de către o parte a sindicatelor. Compania noastră este deschisă către un dialog constructiv, care să ia în consideraţie interesele reale ale angajaţilor”.
Majorarea salariilor, cuiul lui Pepelea
În condiţiile în care criza economică este o realitate care nu poate fi contestată şi ţinând cont de faptul că mulţi angajatori din domeniul privat fac concedieri sau reduc salariile, oferta de majorare salarială a conducerii ar putea fi considerată atractivă la prima vedere. Dar rămâne de văzut dacă mai poate fi considerată aşa ţinând cont de faptul că în ultimii 3 ani salariile angajaţilor nu au crescut iar numai rata inflaţiei înregistrate anul trecut a sărit de 8%. Mai mult, există voci sindicale care susţin că, atât timp cât există fonduri pentru a-i stimula pe siderurgişti să renunţe la locul lor de muncă, şi aici este vorba de schema de plecări voluntare, ar trebui să se găsească fonduri pentru a-i stimula corespunzător şi pe angajaţii care vor rămâne să lucreze, deci propunerea de majorare salarială înaintată de conducere ar fi departe de a fi considerată una mulţumitoare.
Preşedintele FSS Metarom, Mircea Scântei, critică vehement noua autodisponibilizare, anunţată de conducere chiar în timpul negocierilor Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pe anul 2011 şi vine şi cu o propunere: „Dacă tot au bani să dea chiar şi 300 de milioane de lei vechi celor care vor dori să plece, atunci cei din conducere trebuie să aibă fonduri şi ca să asigure anul acesta un venit de cel puţin 300 de milioane de lei vechi fiecărui salariat, ceea ce ar însemna ca un angajat să nu câştige lunar mai puţin de 25 de milioane de lei vechi”.