23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Absolvenţii fără loc de muncă, încotro?
Absolvenţii fără loc de muncă, încotro?

Conform estimărilor realizate la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, la începutul acestei luni, la nivelul judeţului Galaţi existau circa 2.000 de absolvenţi fără un loc de muncă. Este vorba, în principal, de tineri care nu au promovat examenul de bacalaureat, dar şi despre absolvenţi de studii superioare care nu au reuşit să se angajeze, sau despre tineri care au abandonat şcoala. Pentru toţi aceştia – dar nu doar pentru ei – Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi organizează bursa generală a locurilor de muncă, programată să se desfăşoare vineri la Galaţi şi Tecuci. Potrivit datelor AJOFM Galaţi, în total, se vor oferi minim 747 (623 la Galaţi şi 124, la Tecuci) de locuri de muncă, din care pentru 633 sunt destinate celor cu studii medii, iar 144 – celor cu studii superioare.

Ponderea ofertei de joburi este axată pe absolvenţii de studii medii, o situaţie logică având în vedere că din cei 19.640 de şomeri (înregistraţi la finele lunii august), cei mai mulţi, 15.535 (79,1%) reprezintă persoane cu studii inferioare (fie fără studii, cu studii gimnaziale, şcoala profesională sau ucenici), urmaţi de cei cu studii liceale/postliceale – 3.553 persoane (18,09%) şi abia apoi de cei cu studii superioare – 552 de persoane (2,81%). Cum rata şomajului la nivel judeţean a ajuns la 9,58% (faţă de rata naţională care se situează undeva la 4,99% , la începutul lunii august) este de înţeles interesul autorităţilor şi societăţii civile pentru angajarea cât mai multor absolvenţi. 

Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, în parteneriat cu Ministerul Muncii, familiei şi Protecţiei Sociale, derulează un proiect cu finanţare europeană intitulat “Garanţii pentru TINEri”, care se va încheia în luna noiembrie a acestui an şi care urmăreşte consilierea şi calificarea profesională a tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani nu sunt înscrişi în nicio formă de învăţământ. Vineri, bursa locurilor de muncă, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România aduce angajatori care oferă locuri de muncă atât în ţară cât şi în străinătate, după ce, joi, zeci de tineri au asistat la seminarii susţinute de antreprenori, consilieri şi psihologi care le-au explicat tinerilor care sunt modalităţile prin care pot convinge angajatorii săi îi angajeze chiar şi fără experienţă. 

 

Investim în tineri pentru a pleca la muncă, în străinătate?

 

De cealaltă parte se află absolvenţi fără un loc de muncă, tineri care nu consideră la fel de bun un astfel de proiect. “Este bine că se acordă şi o subvenţie, dar ce se întâmplă după cursuri? Tinerii pot pleca în străinătate, că în ţară nu acceptă decât salarii cu minim 1.000 de lei pe lună. Deci, pleacă... şi atunci... cum se ajută mediul de afaceri din România? Ar trebui convinşi să rămână, nu ştiu cum, poate printr-o politică salarială mai bună”, crede Oana, o absolventă a Facultăţii de Litere, cu masterat, care de doi ani încearcă să se angajeze ca profesoară, în oraş, dar “de fiecare dată mi se oferă posturi la ţară, la mare distanţă. Am fost şi la alte joburi, dar am fost refuzată, am cerut explicaţii şi nu mi s-au dat...”. Punctul de vedere al  Oanei este confirmat, într-un fel de Cosmin Andrei, un elev de clasa a XII-a al unui liceu de alimentaţie publică: “Am auzit de vase de croazieră, de lucru în hoteluri... Şi eu vreau să mă angajez în Germania, acolo e şi sora mea, care a terminat acelaşi liceu şi acum e ghid... Eu mă voi angaja ca ospătar”.


Articole înrudite