26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A început tranşa a doua a Programului “Cardul de energie”
A început tranşa a doua a Programului “Cardul de energie”

Începând de marţi, 5 septembrie 2023, Poşta Română a primit în conturi cea de a doua tranşă din ajutorul acordat familiilor vulnerabile pentru plata facturilor de energie şi începe distribuirea sumelor către beneficiari. De cea de-a doua tranşă pentru plata facturilor la energie, în valoare de 700 lei, vor beneficia aproximativ 2 milioane de gospodării. Dintre acestea, aproape 400.000 de familii primesc pentru prima dată acest sprijin. 

Sprijinul pentru compensarea facturilor la energie se acordă categoriilor de beneficiari eligibili pe baza listelor comunicate de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi verificate de Ministerul de Finanţe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicaţii şi Agenţia Naţionale de Administrare Fiscală.

Cardurile sunt emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română, instituţie care asigură şi furnizarea de informaţii către public privind emiterea, distribuirea şi utilizarea cardurilor de energie, inclusiv cu privire la sesizările formulate. 

Poşta Română face un apel la beneficiari şi îi îndeamnă să aleagă încasarea facturilor direct la poştaş, cu ajutorul dispozitivelor mobile sau cea online, prin intermediul aplicaţiei dedicate pusă la dispoziţie de Compania Naţională “Poşta Română”. Acestea sunt cele mai confortabile şi mai moderne metode de plată pe care Compania le poate oferi beneficiarilor.

Etapa a doua a demarat cu tipărirea şi împlicuirea a peste 370.000 de carduri noi de către Fabrica de Timbre, sucursală specializată a Companiei Naţionale “Poşta Română”. Noile carduri sunt destinate persoanelor recent intrate în sistem, precum şi celor care între timp şi-au schimbat adresa de domiciliu. Pe de altă parte, cei care îşi păstrează calitatea de beneficiar din prima tranşă vor putea folosi cardurile şi pentru tranşa a doua. 

Ca şi în cazul primei tranşe, şi de această dată poştaşii au început să colecteze declaraţiile pe propria răspundere de la beneficiarii cardurilor de energie care au domiciliu fără nomenclator stradal, situaţie predominantă în mediul rural. 

Cu experienţa de succes a primei etape din programul cardurilor de energie, iată că venim din nou în sprijinul românilor vulnerabili şi în etapa a doua. Îi îndemnăm pe beneficiari să aleagă plata facturilor direct la poştaş, cu PDA-ul, sau prin intermediul aplicaţiei online existente pe site-ul Poştei Române. Plăţile electronice sunt cele mai rapide, mai moderne şi mai confortabile soluţii şi, din fericire, le avem la îndemână în beneficiul clienţilor noştri. Compania pune la dispoziţie toate cele 9000 de dispozitive mobile pe care le deţine, pentru ca plăţile facturilor să se desfăşoare cu cea mai mare rapiditate şi eficienţă oriunde pe teritoriul României”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Companiei Naţionale “Poşta Română”. 

 

Modalităţi de plată în Programul “Cardul de energie”:

• direct la poştaş, prin intermediul dispozitivelor mobile, 

• online, prin intermediul aplicaţiei informatice pe care Poşta Română a pus-o la dispoziţie încă din prima etapă: https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html;

• la orice oficiu poştal din mediul urban sau la oficiul poştal pe raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;

 

Valabilitatea cardurilor de energie: 

Atât cardurile aferente primei tranşe, cât şi cele aferente celei de a doua tranşe, pot fi folosite până la data de 27 decembrie 2023.

 

Cine beneficiază de ajutor la energie:

• Pensionari cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv, 

• Pensionari de invaliditate cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv,

• Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv,

• Familie cu alocaţie de susţinere, 

• Familie/ persoană cu ajutor social.

Clarificare: media venitului lunar pe membru de familie nu poate depăşi 2.000 de lei. 

Ce servicii sunt acoperite prin Programul “Cardul de energie”:

Cardul de energie acordă beneficiarilor posibilitatea achitării facturilor curente sau restante pentru:

• energie electrică,

• energie termică în sistem centralizat,

• butelie cu GPL propan pentru încălzire (exclus butelie GPL butan pentru uz casnic – gătit),

• gaze,

• lemne pentru foc (lemn rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cum, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn etc.),

• păcură, peleţi şi alte materiale doar pentru încălzire (de pildă, apă geotermală, cărbune, brichete rumeguş). 

 Acte necesare pentru plată:

• cardul de energie valabil, primit prin Poşta Română, 

• actul de identitate al beneficiarului de sprijin, 

• factura curentă sau restantă. Sau, în cazul unora dintre servicii: alt document justificativ care face dovada datoriei curente şi/sau restante faţă de furnizorul de energie şi/sau, după caz, faţă de asociaţia de proprietari/locatari (înştiinţare de plată, certificat de validare a datoriei, bonuri fiscale). 


Articole înrudite