Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a ajuns, miercuri, 6 septembrie, în localităţile Ceatalchioi şi Chilia Veche, judeţul Tulcea, unde a discutat cu cetăţenii şi autorităţile localităţilor aflate în proximitatea atacurilor executate de Federaţia Rusă asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, despre problemele cu care aceştia se confruntă.
Echipa condusă de ministrul apărării naţionale, este formată din şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană. Oficialii s-au informat cu privire la situaţia concretă din zonele vizitate şi au informat autorităţile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităţilor de monitorizare şi de securizare a spaţiului aerian la frontierele României.
Echipa MApN s-a deplasat şi în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiştii trimişi de MApN la faţa locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienţei şi caracteristicilor acestora.
Concluziile formulate de specialiştii MApN, în urma finalizării investigaţiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate.
De la Tulcea, ministrul a venit la Galaţi. A inspectat zona de frontieră şi apoi a ajuns la Prefectura Galaţi unde a fost întâmpinat de prefectul Sorin Claudiu Gavril, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea.
”Scopul investigaţiei pe care o facem şi a cercetărilor este de a clarifica atât provenienţa, cât şi tipul de dronă, precum şi momentul în care au căzut bucaţi din ea, căci nu putem vorbi de un echipament în integralitatea lui, vorbim de fragmente dintr-un echipament. Nu pot fi din bombardamentul de azi-noapte întrucât au fost găsite de aseară. Ca măsuri, continuăm să îmbunătăţim nivelul de supraveghere, continuă patrulele pe care forţele navale le fac şi vom mări si numărul de puncte de observaţie pentru că îşi dovedesc utilitatea mai ales că Rusia şi-a intensificat atacurile civile, fie ele portuare, fie de depozitare din Ucraina. Sunt puncte de observaţie pe care noi le utilizăm şi credem că este bine să mărim numărul acestora ţinând cont de situaţia care este pe braţul Dunării”, a spus, la Galaţi, ministrul apărării.
”Atunci când am facut prima comunicare (n.r. - prin care se anunţa că nu a căzut nicio dronă pe teritoriul românesc), comunicarea s-a bazat pe informaţiile pe care componenta militară a MApN le-a oferit. Comunicarea a fost de bună credinţă şi bazată pe datele pe care le-am avut în acel moment. Odată ce au apărut date noi, şi ma refer la resturile dintr-un echipament care poate fi asimilat unei drone, am facut ce se poate în asemenea situaţii: l-am informat pe preşedinte şi am continuat demersurile care procedural sunt corecte. Nu cred ca s-ar impune un CSAT, dar sunt gata să ofer toate informaţiile ca să se ia cea mai bună decizie în acest sens, dacă mi se va solicita. Şi când spun ”eu” mă refer la MApN în integralitatea lui. Prin prezenţa noastră şi a colegilor mei şi prin discuţiile pe care le-am avut astăzi, şi nu numai, cu autorităţile locale, dar şi cu cetăţenii, am vrut să transmitem un mesaj că România, în acest moment, este o ţară sigură, că viaţa în România poate continua într-o manieră normală şi facem tot ce ţine de noi să putem garanta acest lucru”, a precizat Angel Tîlvăr, ministrul Aparării Naţionale.
Ministrul nu crede ca este cazul să îşi dea demisia deoarece a informat în funcţie de datele pe care le-a primit din teren.