26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De cum a dat canicula, a apărut şi de acum obişnuitul „efect de seră” în Spitalul de Urgenţă. Arşiţa a făcut ca în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi, unde la ora 10 dimineaţa temperatura era deja de 30°Celsius, bolnavii şi cadrele medicale abia să mai poată respira. „E tare cald aici.  Am adus-o de la Iveşti, că nu se simte bine, e şi cardiacă, şi acum ne e şi foarte cald... Chiar ne e rău”, spuneau două dintre pacientele care făceau saună degeaba în interiorul UPU a Spitalului Judeţean.
„Efectul de seră” apare în spital, la UPU, în fiecare vară, încă din 2006-2007, când a fost dată în folosinţă nouă structură, deoarece construcţia în formă de piramidă cu laturi de plexiglas este cea care generează  acest efect. În interior  sunt aparate de aer condiţionat, dar acestea nu mai fac faţă. „Sunt acum 30 de grade Celsius, la 10 dimineaţa, aici. Gândiţi-vă la cei care vin la spital, dar şi la personalul nostru, care stă 12 ore în aceste condiţii. Vară e caniculă iar iarna îngheţăm... Totul de la piramidă, dar şi de la faptul că pe aici e trafic continuu şi zona nu este izolată. Ministerul Sănătăţii ne-a comunicat că, pentru acest an, nu am fost incluşi în program pentru alocare de bani. Ni s-a spus să refacem proiectul până la estimarea de buget pe anul viitor, adică august-septembrie, ca să fim luaţi în calcul pentru recompartimentarea şi reclimatizarea UPU. Din câte am înţeles, CJ ne alocase o sumă, dar dacă nu primim cofinanţare de la Ministerul Sănătăţii există riscul de a o pierde”, a precizat dr. Angel Trifan, medic coordonator UPU-SMURD Spitalul de Urgenţă.
„Întoarcem paturile cu bolnavii după soare”
Cadrele medicale care lucrează în UPU la cod galben trec cu greu de aceste zile, din cauza cumulării căldurii cu efectul de seră. „Suntem o apă, de la ora 10 dimineaţa. Vă daţi seama cât de cald este după-amiaza... E cumplit. Ce să spun de bolnavi... Întoarcem paturile după soare ca să protejam bolnavii care au accidente vasculare cerebrale”, spunea Diana Filimon, una dintre asistentele din UPU - Spitalul de Urgenţă.
Speranţe: apă pentru cadrele medicale şi cearşafuri în tavan
Deocamdată acestea sunt soluţiile găsite de conducerea spitalului, care se confruntă de ani buni cu această situaţie. S-a pierdut şirul hârtiilor trimise pentru rezolvarea problemei. Acum apare o speranţă. „Putem spune acum că proiectul realizat în 2006 nu a fost cel mai fericit. Se creează un efect de seră pe care încercăm să îl eliminăm printr-o investiţie. Am primit deocamdată finanţare pentru un proiect tehnic în valoare de 25.000 de lei de la CJ, dar pentru a demara o modificare a structurii UPU şi a climatizării avem nevoie şi de o cofinanţare din partea Ministerului Sănătăţii. Sperăm să o obţinem şi aşa, cine ştie, poate în 2012-2013 demarează proiectului şi facem aceste modificări”, a precizat Vasile Vrânceanu, de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”.
Conducerea a luat ce măsuri a putut, s-au pus cearşafuri sub piramida de plexiglas, dar şi aşa înăuntru e saună. De cinci ani de zile conducerea spitalului caută bani să modifice UPU şi piramida, dar de abia acum au primit bani pentru a face un proiect de modificare a UPU dar, dacă acesta se şi concretizează, de abia din 2013 putem vorbi de un spital fără efect de seră. Deocamdată, se va da apă rece angajaţilor şi cam atât.


Articole înrudite