23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
200 de copii cu tulburări de scris-citit şi vorbire, beneficiarii unui proiect european transfrontalier
200 de copii cu tulburări de scris-citit şi vorbire, beneficiarii unui proiect european transfrontalier

Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa ordinară de consiliu din luna iunie, alocarea a 9.600 euro pentru cofinanţarea unui proiect trabsfrontalier dedicat copiilor care au tulburări de scris-citit şi de vorbire din Galati, Iaşi, Chişinău şi Bălţi, derulat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi.
Este vorba despre proiectul „Cross border cooperation and research through interdisciplinary approach of genesis, clinical manifestations and therapeutical/preventional aspects of oral/written language specific disorders and development of innovative method of intervention in the cross border area - CERDIS”, derulat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi, care a obţinut finanţare prin programul transfrontalier ENI-Cross Border Cooperation România - Republica Moldova.
În prezent, proiectul se află în etapa de precontractare, având ca lider de parteneriat Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi alături de organizaţiile non-guvernamentale: Somato din Republica Moldova şi Helicomed din Iaşi, România. Proiectul are o importantă componentă de inovarecercetare şi se va derula pe o perioadă de 18 luni.
Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătăţirea modalităţilor de identificare, diagnosticare şi intervenţie precoce pentru copii care au tulburări de scris-citit şi de vorbire din Galati, Iaşi, Chişinău şi Bălţi. Obiectivul general va fi atins prin dezvoltarea unei metodologii de diagostic precoce şi intervenţie terapeutică integrată pentru un minim de 200 de copii (preşcolari şi copii aflaţi la începutul şcolarizării) care au tulburări de scris/citit/vorbire.

Copiii selectaţi, care vor fi beneficiarii proiectului, vor fi în general copii care provin din grupuri dezavantajate

În cadrul proiectului va fi realizată şi o cercetare pe baza utilizării unui aparat folosit pentru identificarea timpurie, dar şi terapia integrată a tulburărilor de vorbire şi de scris-citit (acest aparat este patentat deja printr-un brevet de invenţie aparţinând preşedintei Helicomed) şi 23 de astfel de aparate vor fi produse în cadrul proiectului şi vor intra în dotarea instituţiilor de unde provin cei 20 de specialişti care vor participa la cursurile de formare şi care vor testa/implementa noua metodologie, lucrând efectiv cu copii cu dizabilităţi/tulburări de vorbire. Patentul este unul premiat şi este marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România.
Cei 20 de specialişti care reprezintă beneficiarii proiectului, împreună cu cei 200 de copii, vor fi formaţi de către specialişti din domenii diferite (specialişi în neuroştiinţe, psihiatri, logopezi şi psihopedagogi, stomatologi etc. şi vor fi mentoraţi pentru utilizarea aparatului CERDIS şi a noii metodologii de identificare şi intervenţie integrată timpurie). Aceştia vor disemina tuturor colegilor psihologi, psihopedagogi şi logopezi din cadrul instituţiilor educaţionale din judeţele Galaţi şi Iaşi, precum şi unor colegi din Republica Moldova, astfel că numărul beneficiarilor va fi mult mai mare, atât la nivelul specialiştilor cât şi al elevilor (apreciem că numărul real al copiilor va fi de peste 500).
Metodologia rezultată în urma cercetării, a intervenţiei inovative integrate realizate, a lucrului cu acest aparat inovativ, va fi cuprinsă într-un ghid de diagnostic şi tratament pentru psihopedagogi, terapeuţi şi logopezi, dar şi pentru alte categorii de specialişti din domenii conexe.
Copiii selectaţi, care vor fi beneficiarii proiectului, vor fi în general copii care provin din grupuri dezavantajate şi din zone ale judeţului Galaţi, Iaşi şi din raionul Bălţi unde au acces scăzut la servicii medicale, logopedice, psihopedagogice, fiind şi copii care se află în risc de eşec şcolar şi de părăsire timpurie a şcolii, tocmai datorită lipsei serviciilor logopedice, dar şi a intervenţiei ineficiente.
Bugetul total al proiectului este de 219.100 euro, iar al liderului de parteneriat - 96.000 euro. Pentru derularea activităţilor proiectului este necesară asigurarea cofinanţării de 10% în sumă de 9.600 euro, precum şi a fluxului de numerar pe perioada implementării acestuia, sume asigurate de Consiliul Judeţean Galaţi.


Articole înrudite