Răcirea rapidă din ultimele zile a făcut deja probleme, cei mai afectaţi fiind copiii şi adolescenţii. Conform datele furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, în ultima săptămână de raportare s-au inregistrat 2.225 de cazuri de gălăţeni care suferă de viroze respiratorii. Creşterea este evidentă de vreme ce în săptămâna anterioară de raportare s-au înregistrat 1.900 de cazuri.
„Din cele 2.225 de persoane diagnosticate a avea viroze respiratorii, 76 au necesitat internarea. Grupa de vârstă cea mai afectată de virozele respiratorii este cea a copiilor şi adolescenţilor între 5 şi 14 ani unde s-au înregistrat 692 de cazuri. Este o creştere evidentă faţă de săptămâna anterioară de raportare, creştere pe care o putem pune pe seama răcirii vremii. Intensificarea fenomenului epidemiologic legat de afecţiunile respiratorii se vede şi în creşterea numărului de persoane care au fost diagnosticate a avea pneumonii. Este vorba de 277 de cazuri, din care 87 au necesitat internarea. Grupa de vârstă cea mai afectată de pneumonii este cea a copiilor de 2-4 ani, 80 fiind în evidenţă a fi sau a fi fost internaţi în acesată perioadă”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Evitaţi să duceţi copiii în colectivităţi!
La Spitalul de Copii Galaţi sunt internaţi 100 de copii care suferă de viroze respiratorii iar alţi 30 de copii ce au pneumonii.
„În momentul de faţă la Spitalul de Copii sunt mai multe internări la categoria de vârstă 1-4 ani ale copiilor ce au diverse afecţiuni respiratorii. Temperaturile scăzute din acesată perioadă reprezintă cauza care a dus la creşterea numărului de copii ce ajung la noi având afecţiuni respiratorii. Avem 30 de copii internaţi cu diagnosticul pneumonie, alţi 30 de copii, cu acelaşi diagnostic, au fost trataţi în ambulatoriu, unii deoarece părinţii au refuzat internarea iar alţii deoarece starea generală de sănătate permitea tratamentul acasă. Mai există încă 100 de copii internaţi din pricina virozelor respiratorii. Le recomand părinţilor să evite în această perioadă să îşi ducă copiii în colectivităţi deoarece aceste afecţiuni respiratorii sunt transmise pe cale aeriană. În al doilea rând, copiii ar trebui să primească în această perioadă mai multe fructe şi sucuri de fructe, nu compoturi, pentru a creşte aportul de vitamina C din organism, aceasta crescând imunitatea. Nu în ultimul rând, le recomand părinţilor să nu crească prea mult căldura în case, deoarece, dacă copilul trece dintr-o cameră prea încălzită afară sau în una mai puţin încălzită, poate răci”, a declarat dr. Ginel Baciu de la Spitalul de Copii Galaţi.