Ambasada Statelor Unite ale Americii în România a organizat joi, 05 septembrie 2024, la Galaţi, evenimentul de deschidere a expoziţiei fotografice itinerante „Noi, Poporul / We the People”, care celebrează aniversarea unui sfert de secol de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, eveniment anunţat de Monitorul de Galaţi în articolul "Ambasada SUA deschide la Galaţi expoziţia fotografică „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”".
„Este o onoare să mă alătur dumneavoastră astăzi pentru inaugurarea expoziţiei Ambasadei Statelor Unite, "Noi, Poporul", aici, în Galaţi.
Permiteţi-mi să adresez mulţumiri speciale domnului primar Pucheanu pentru că ne-a oferit acest loc minunat în aer liber pentru expoziţia noastră. Şi vă mulţumim, domnule rector Barbu, pentru găzduirea recepţiei noastre în această frumoasă clădire istorică.
Apreciem căldura cu care am fost întâmpinaţi de oamenii din Galaţi, care au venit astăzi să vadă expoziţia noastră, ce sărbătoreşte şi explorează relaţia dintre poporul român şi cel al Statelor Unite.
Titlul expoziţiei noastre, "Noi, Poporul", provine din cuvintele de deschidere ale Constituţiei Statelor Unite, un document care consacră principiile guvernării democratice şi drepturile individuale.
Aceste cuvinte sunt mărturie a valorilor comune ale Statelor Unite şi ale României—valori precum libertatea, autodeterminarea şi respectul reciproc.
Acestea sunt aceleaşi valori care au stat la baza relaţiei noastre bilaterale de lungă durată, una care este la fel de vie astăzi cum a fost întotdeauna.
Este potrivit să sărbătorim parteneriatul nostru strategic de lungă durată aici, în Galaţi – un oraş cu o semnificaţie istorică profundă în relaţiile dintre Statele Unite şi România.
Relaţia oraşului Galaţi cu Statele Unite datează dinaintea perioadei la care multe persoane s-ar putea gândi, cu câteva decenii înainte ca Statele Unite şi România să stabilească oficial relaţii diplomatice, în 1880.
De fapt, în 1840, Anton Negroponte a devenit primul reprezentant al Statelor Unite în ceea ce urma să devină România modernă. El a fost numit vice-consul onorific american atunci când Statele Unite au deschis un consulat la Galaţi.
În 1849, româno-americanul Henry Romertze a devenit primul consul american acreditat pe deplin desemnat la Galaţi. Prinţul Cuza i-a acceptat acreditările şi l-a încurajat să extindă comerţul şi investiţiile americane în regiune.
Atunci, la fel ca şi acum, oraşul Galaţi era un hub cheie pentru comerţ, o poartă către lume. Această prezenţă diplomatică timpurie a Statelor Unite la Galaţi reflectă importanţa economică şi strategică a acestei zone la acea vreme.
În aproape două secole de atunci, oraşul Galaţi a continuat să joace un rol critic în dezvoltarea economică a României, precum şi în relaţiile sale cu Statele Unite.
Pe măsură ce dezvoltăm legăturile bilaterale şi lucrăm împreună pentru a promova creşterea economică, Statele Unite continuă să investească în România.
Oraşe precum Galaţi sunt o parte esenţială a efortului nostru comun de a sprijini prosperitatea economică. Companiile americane, antreprenorii şi instituţiile culturale sunt dornice să colaboreze cu partenerii români, la fel cum au făcut-o în secolul al XIX-lea.
Cu toate acestea, relaţia noastră este mai mult decât o colaborare economică, este şi despre valorile şi legăturile pe care le împărtăşim în diverse domenii, inclusiv cultură, educaţie şi, mai ales în contextul actual, cooperarea în domeniul securităţii.
Colaborarea noastră este bazată pe un angajament reciproc de a promova interesele şi valorile comune care unesc naţiunile noastre – libertatea, democraţia şi statul de drept.
Prin acest parteneriat durabil, ne propunem să construim un viitor care să reflecte aspiraţiile şi idealurile popoarelor noastre.
Astăzi, devotamentul nostru comun pentru principiile democratice este mai important ca niciodată.
Ca parteneri strategici şi ca aliaţi în NATO, suntem uniţi în faţa agresiunii neprovocate şi ilegale a Rusiei, pentru a sprijini Ucraina şi a consolida apărarea colectivă în cadrul Alianţei.
În tot acest timp, în faţa greutăţilor de neimaginat îndurate de vecinii din Ucraina, România a arătat lumii adevăratul sens al solidarităţii.
Mobilizarea şi empatia din partea oamenilor din Galaţi pentru vecinii lor a fost de-a dreptul extraordinară.
Am fost impresionaţi de felul în care poporul şi guvernul României s-au îndreptat spre frontieră când a început războiul, pentru a-i ajuta pe cei în nevoie, oferind ceai şi cozonac, alături de sprijin material.
Acţiunile dumneavoastră au făcut o diferenţă în vieţile nenumăratelor familii ucrainene. Vă mulţumim pentru că aţi arătat lumii că, în vremuri de criză, România rămâne unită, pregătită să ajute pe cei aflaţi în nevoie.
Vă asigurăm că veţi avea întotdeauna un partener în Statele Unite. Ne onorează să fim alături de dumneavoastră.
Pe măsură ce sărbătorim inaugurarea acestei expoziţii aici, în Galaţi, îmi amintesc de importanţa de a continua să dezvoltăm aceste legături – fie prin artă, diplomaţie sau parteneriate economice.
Statele Unite rămân ferm angajate în dezvoltarea relaţiei cu România, în special cu comunităţi precum cea din Galaţi, care au jucat un rol atât de important în istoria noastră comună.
Aşadar, pe măsură ce exploraţi imaginile din expoziţie, sper să fiţi inspiraţi nu doar de poveştile pe care le spun, ci şi de valorile pe care le reprezintă.
"Noi, Poporul" este mai mult decât o expresie; este un apel la acţiune, un memento că fiecare dintre noi are un rol în a modela viitorul societăţilor noastre.
Sper că, împreună, vom continua să construim pe moştenirea de prietenie şi cooperare în care Galaţiul a jucat un rol atât de vital.
Vă mulţumesc şi vă doresc să vă bucuraţi de expoziţie”, a declarat E.S. Kathleen Kavalec, Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.
Expoziţia va rămâne disponibilă pentru vizionare, în zona P-uri, în perioada 5 – 25 septembrie 2024.
VIDEO MAI JOS ↓