Interviu în exclusivitate cu Romeo Jianu, preşedintele FCM Dunărea.
Reporter: Domnule preşedinte, din păcate pentru fotbalul românesc, putem spune că Dunărea a murit.
Romeo Jianu: Putem spune acest lucru însă eu nu cred că Dunărea poate să moară până la capăt. A murit o parte din ea, poate cea mai importantă, echipa de seniori. Motivele sunt în proporţie de 99% financiare. Datoriile acumulate în ultimii 10 ani şi cu preponderenţă în ultimii 4 ani se cifrează la suma de 2,5 milioane lei către stat şi 500.000 lei către terţi. Din acest motiv, Primăria şi Consiliul Local nu au mai putut finanţa legal activitatea clubului, drept pentru care Dunărea a intrat într-un mare impas financiar. Clubul nostru a pierdut anul acesta doi sponsori, Transpec şi Vinton, care asigurau cam jumătate din bugetul clubului.
Rep.: În aceste condiţii singura soluţie a fost desfiinţarea echipei de seniori?
R.J.: Noi am încercat să ne menţinem în liga a doua de seniori prin asocierea dintre Steaua Dunării şi FCM Dunărea Galaţi, lucru pe care l-am realizat doar la nivel de copii şi juniori. Am înfiinţat Asociaţia Club Municipal Dunărea, club cu care am încercat la Federaţie să obţinem drepturile federative şi dreptul de participare în liga a doua pe care il deţinea FCM Dunărea. În primă fază FRF a spus că ne susţine şi ne ajută în demersul nostru, dar ulterior am fost anunţati că suntem acceptaţi în liga secundă doar dacă păstrăm structura financiară a vechiului club, lucru care însemna practic să păstrăm toate datoriile şi să nu mai obţinem finanţare.
Rep.: Şi totuşi s-a putut ca CSU Craiova, club constituit anul trecut, să fie primit direct în liga secundă.
R.J.: Aşa cum ştiţi, acolo este o chestiune delicată, care nu este nici până în momentul de faţă încheiată. După cum ştiţi, Universitatea Craiova a fost dezafiliată după ce şi retrogradase sportiv. După aceea Federaţia a oferit un loc Universităţii în liga secundă şi a apărut CSU. Iată însă că Mititelu a câştigat în instanţă şi au apărut două echipe la Craiova. Cum echipa lui Mititelu s-a retras din campionat, a rămas CSU care a şi promovat pe prima scenă, dar după părerea mea nu are o bază legală. Nu putem da în judecată ce a fost ca să ne rezolvam noi problemele, deşi cam asta ar fi trebuit să facem.
Rep.: Ar mai fi fost o soluţie - să începeţi din liga a 5-a, după cum spune regulamentul.
R.J.: Ne-ar fi fost imposibil să o pornim din liga a 5-a după ce am evoluat atâţia ani în liga secundă. Ne-am gândit să mergem pe varianta şcolii de copii şi juniori, iar Federaţia ne-a permis să funcţionăm în campionatele republicane şi în cele judeţene. În acest fel am încercat să oferim o şansă fotbalului gălăţean.
Rep.: Ştiu că sunteţi o persoană sinceră. Cine se face vinovat de acumularea acestei datorii imense?
R.J.: Eu sunt de aproape un an şi jumătate la club. Nu m-am implicat până în urmă cu câteva luni în contabilitate pentru că nu era treaba mea. Pot însă să vă spun că cineva va răspunde pentru ceea ce s-a întâmplat la acest club. Joi, pe 7 august, la şedinţa de dizolvare a clubului vor veni lichidatori şi oameni de specialitate care vor face o analiză contabilă la sânge. Se va vedea atunci unde s-a greşit şi din ce motiv nu s-au plătit contribuţiile către stat. Aceste lucruri s-au petrecut în perioada când preşedinte era Auraş Braşoveanu, dar poate că nu a greşit dumnealui. Şi Direcţia de Finanţe are o parte din vină. Clubul nostru a avut un proces cu Direcţia Finanţelor pentru o sumă de 5 milioane de lei, proces pe care l-am câştigat. Cei de la Finanţe au încărcat aceste datorii prin penalităţi. Nu puteam să ştergem aceste datorii şi nici nu puteam sa începem campionatul fără niciun leu în cont. În momentul în care vom avea o concluzie vizavi de cine se face vinovat de acumularea acestor datorii o vom face publică.
Rep.: Metalosport ar putea fi continuatoarea Dunării?
R.J.: Săptămâna trecută trebuia să particip la şedinţa de Consiliu Local, la care voiam să prezint situaţia în care a ajuns Dunărea şi să trag un semnal de alarmă vizavi de viitorul fotbalului gălăţean. Viitorul poate fi chiar Metalosport, această echipă poate deveni un punct de sprijin în revigorarea fotbalului. Noi dorim o colaborare cu acest club şi sunt convins că Primăria şi Consiliul Local se vor implica, iar Metalosport poate deveni clubul de fotbal reprezentativ din oraşul nostru. Pe viitor Metalosport poate să preia palmaresul Dunării şi atunci am putea spune fără teama de a greşi că Dunărea Galaţi nu a murit.