23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România - Ungaria este mai mult decât un simplu meci
România - Ungaria este mai mult decât un simplu meci

România şi Ungaria nu au fost, nu sunt şi nu vor fi ţări prietene. Rivalitatea dintre cele două naţiuni s-a transpus şi în sport. Maghiarii i-au dovedit pe români la mai toate disciplinele. La fotbal lucrurile au stat la fel până pe la finalul anilor '80. De atunci românii s-au impus aproape de fiecare dată sau cel puţin nu au pierdut. Complexul a ajuns în tabăra ungurilor, care au coşmaruri când vine vorba despre întâlnirile cu românii. Meciul de sâmbătă dintre reprezentativele României şi Ungariei pare a fi mai dezechilibrat decât oricând. Tricolorii s-au impus la Atena în faţa Greciei, participantă la Mondialul brazilian, în vreme ce maghiarii s-au înclinat pe teren propriu în faţa Irlandei de Nord, o formaţie care se zbate în mediocritate de 28 de ani. Elevii lui Piţurcă sunt mari favoriţi, dar tocmai acest lucru ar putea să le dăuneze. Românii nu s-au simţit niciodată bine când au avut prima şansă. În traducere, fotbaliştii noştri nu ştiu să joace când sunt favoriţi. Misiunea de a-i face pe tricolori să joace bine îi revine după cum este normal lui Victor Piţurcă. Selecţionerul trebuie să găsească cea mai bună formulă de echipă şi să reuşească să-i motiveze pe jucători pentru ca aceştia să nu le ofere nicio şansă adversarilor. Piţi se va baza pe stranieri şi pe blocul Steaua. Antrenorul naţionalei l-a convocat în sfârşit şi pe Lucian Sânmărtean, ceea ce mai îndulcit relaţia cu suporterii. Jucătorul Stelei poate să facă diferenţa, cum s-a întâmplat şi în 1999, când Hagi a revenit în naţională şi a avut o prestaţie senzaţională în partida cu Ungaria. Piţurcă are semne de întrebare în ceea ce priveşte postul de fundaş dreapta şi în privinţa jucătorilor de bandă. Selecţionerul  României va trebui să alinieze o formulă ofensivă pentru că singura variantă pentru tricolori în meciul de sâmbătă este victoria. Piţi trebuie însă să ia în calcul şi meciul de marţi cu Finlanda. Selecţionerul se gândeşte că în partida de la Helsinki să folosească câţiva jucători odihniţi care nu vor evolua cu Ungaria.
Victor Piţurcă ar putea alinia în meciul cu maghiarii următorul 11: Tătăruşanu - Chiricheş, Goian, Grigore, Rat-Hoban, Pintilii - Torje, Sânmărtean, Chipciu - B. Stancu.
Dacă aceasta va fi formula pentru meciul cu selecţionata condusă de Pal Dardai, Piţurcă va putea să-i folosească în Finlanda pe Luchin, Enache, Tănase, Maxim, Rusescu şi Keşeru, jucători care pot evolua în orice moment titulari.
România are nevoie mare de un succes pentru a nu irosi punctele cucerite la Atena. Cel de al 12-lea jucător, publicul, va fi la datorie astfel că există premisele unei partide de mare intensitate. România are jucători mai valoroşi decât Ungaria, însă acest lucru trebuie demonstrat pe teren. România - Ungaria, meciul orgoliului suprem pentru cele două naţiuni, se joacă sâmbătă de la ora 19 pe Naţional Arena şi este transmis de TVR 1. Orice alt rezultat în afară de victorie este inacceptabil pentru suporterii tricolorilor.


Articole înrudite