Rep.: - De ce nu s-a votat revenirea la 18 echipe în liga 1 la adunarea generală a FRF?
Liviu Ciubotariu: - Nu a figurat un astfel de punct pe ordinea de zi. Nu a existat nicio persoană care să ridice o astfel de problemă. Noi ne-am fi dorit, ca gălăţeni, să se revină la sistemul cu 18 echipe, pentru ca Oţelul să aibă şanse de supravieţuire, dar nu a fost nimic concret. Este greu de schimbat un sistem care este votat la începutul anului. De exemplu, acum s-a hotărât sistemul pentru anul viitor şi nu va mai fi schimbat. Va rămâne sistemul cu 14 echipe în liga 1, 2 serii de liga secundă şi 3 serii la liga a 3-a. Sistemul acesta ar putea fi schimbat în 2016. Eu cred că este exagerat să retrogradeze 6 formaţii din 18.
Rep.: - După ce vor rămâne doar 14 echipe pe prima scenă, cam 100 de jucători nu vor mai putea evolua la nivelul ligii 1 şi este posibil să rămână şi fără locuri de muncă.
Liviu Ciubotariu: - S-a vorbit despre concentrarea valorilor, dar eu spun că vor rămâne multe oraşe mari fără echipe pe prima scenă. Regula cu limitarea numărului de jucători străini este bună, dar alta va fi problema importantă. Am informaţii certe că 4 dintre echipele care vor retrograda de pe prima scenă se vor desfiinţa. Asta este cel mai grav. Să luăm cazul Oţelului. În spatele echipei de seniori se află Centrul de Copii şi Juniori, care are grupe de la 6 la 18 ani. Ce se va întâmpla cu aceşti copii dacă se va desfiinţa clubul? Greu de crezut că Centrul de Copii şi Juniori va putea supravieţui fără echipa mare. CFR Cluj, Ceahlăul şi FC Braşov nu vor mai exista dacă vor retrograda. Asta este foarte grav!
Rep.: - În aceste condiţii, ce se va întâmpla cu liga secundă, unde în fiecare sezon se retrag câteva echipe?
Liviu Ciubotariu: - Cei din liga secundă vor să facă 2 serii de 14 echipe, dar este foarte greu de crezut că vor reuşi să găsească atâtea formaţii. Dacă dispar cele 4 echipe din 6 câte vor retrograda, nu vom gasi nici 20 de formaţii pentru liga secundă.
Rep.: - Preşedintele Federaţiei este dispus să lanseze un SOS pentru salvarea fotbalului românesc? Ce se întâmplă cu legea sportului?
Liviu Ciubotariu: - Răzvan Burleanu a militat pentru o primă ligă cu 18 echipe, dar Comitetul Executiv a votat pentru 14 echipe pe prima scenă. Motivul trecerii la o primă ligă cu 14 echipe este exclusiv financiar. Banii proveniţi din drepturile TV se împart la mai puţine echipe şi cluburile aflate în insolvenţă speră să se salveze. Cine nu rezistă, ajunge la faliment. Sunt jucători şi antrenori care, în lipsă de angajamente, acceptă orice li se oferă, numai pentru a munci. Dan Băncilă, care a fost şi antrenor principal la Dunărea, a ajuns la copii şi juniori la Foresta Şendreni, în liga a 5-a! Un alt exemplu este echipa din Slobozia, care s-a desfiinţat, iar jucătorii ar fi acceptat orice ofertă, numai să nu stea pe margine. Există într-adevăr Legea 69 din 2000, numită şi legea sportului. Au încercat să o modifice şi se speră să poată fi folosită. Trebuie ca primăriile şi consiliile judeţene să poată sprijini cluburile în mod legal. În acest moment, vine Curtea de Conturi şi spune că la Tulcea se poate, iar la Galaţi, nu. Nu mai înţelege nimeni nimic. Federaţia ar trebui să facă un regulament care să fie valabil peste tot. Iată, la Tulcea, Consiliul Judeţului sprijină total fotbalul, iar la Galaţi Consiliul Judeţului nu dă niciun ban la sport, pentru că spun persoanele care conduc instituţia că nu există cadrul legal.
Rep.: - De când sunteţi preşedinte al AJF Galaţi s-a desfiinţat vreo echipă din liga a 5-a sau din liga a 4-a?
Liviu Ciubotariu: - Am început returul şi totul este OK. Le-am oferit cluburilor o firmă de consultanţă care le-a explicat primarilor că pot finanţa în mod legal echipele şi nu sunt probleme. Chiar pot să mă mândresc cu faptul că nicio echipă de la noi din judeţ nu s-a desfiinţat. Bugetele echipelor din aceste ligi sunt mai mici, dar pentru orice primărie susţinerea unei formaţii reprezintă totuşi un efort important. Eu îmi doresc să sporesc numărul de echipe din ligile a 5-a şi a 4-a. Acesta este unul dintre obiectivele mele principale în viitorul apropiat.