24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mutu şi India
Mutu şi India

La aproape 37 de ani, Adi Mutu şi-a găsit un loc perfect pentru pensionare: enigmatica Indie. Ce îţi poţi dori mai mult la această vârstă decât un campionat care durează trei luni? Dacă mai ai norocul să fii şi rezervă, şi să joci din trei în trei etape, atunci se poate vorbi de tratament pe banii clubului. Ultimele informaţii venite dinspre Pune City, echipa la care este legitimat Mutu, arată că românul are o atitudine corespunzătoare anilor din buletin şi nu se prea mai omoară cu firea. Adrian a bifat doar 89 de minute în primele şapte etape, ajutând în acest fel echipa să ocupe primul loc în campionat. De altfel, fostul atacant al Fiorentinei este cel mai bătrân jucător din lot, aşa că este normal ca antrenorul şi colegii să-l menajeze pentru a nu avea probleme de sănătate în cele trei luni de competiţie. 

Declaraţiile lui Mutu creionează, însă, un portret diferit faţă de cel configurat de statisticile reci. Conform propriilor mărturisiri, pe care le puteţi citi aici, Mutu îşi doreşte o ieşire triumfală din scenă, iar Campionatul European din vara viitoare pare a fi contextul ideal pentru a spune adio fotbalului, chiar dacă aceleaşi statistici fără suflet susţin că el a făcut deja acest lucru în urmă cu câţiva ani. Calificarea României la Euro 2016 reprezintă portiţa nesperată pe care Mutu ar vrea să iasă din acest fenomen, fiind susţinut în acest vis al său de însuşi selecţionerul Anghel Iordănescu. Conform vorbelor rostite de Briliant, Generalul i-a transmis să se pregătească bine pentru că îl are în vedere pentru turneul final din Franţa. Nu-i prea mult? E adevărat că Mutu a fost un fotbalist de mare valoare, mărturie în acest sens stând cele peste 100 de goluri marcate în Serie A – statisticile nu mint -, însă performanţa are un mare dezavantaj: nu ţine cont de trecut, ci doar de prezent. Iar prezentul ne spune că Mutu face faţă cu greu şi campionatului din India, un fel de cimitir al elefanţilor, astfel că este greu de crezut că se va lua în vară la trântă dreaptă cu alde Ramos, Varane sau Chiellini.

Dragă Adrian, India este prea frumoasă – cel puţin aşa am citit – pentru a te lăsa ispitit de performanţă la 37 de ani. Ai o vârstă propice pentru a te redescoperi mai mult ca om decât ca fotbalist într-un ţinut impregnat de mister. Este momentul să pleci pe drumul spiritualităţii şi să te rupi pentru o vreme de hedonismul care ţi-a marcat cariera la fel de mult ca golurile de pe Artemio Franchi. Ai marele avantaj că eşti compatriotul unui mare fan al Indiei, Mircea Eliade, aşa că nu e târziu să-l citeşti în original şi să înţelegi treptat-treptat universul fabulos care se dezvăluie în cărţile sale.

Cât despre fotbal, lasă-l în seama celor care chiar vor să-l practice şi care pun cariera mai presus de orice. E păcat pentru acest sport minunat să îl trişăm la bătrâneţe, după ce ne-a ajutat la tinereţe să fim eroii multora dintre copiii care păşeau sfios pe gazon.

 


Articole înrudite