24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Kagami Biraki” s-a ţinut şi la Galaţi
„Kagami Biraki” s-a ţinut şi la Galaţi

Ca în fiecare an, Clubul Sportiv SAKURA KIAI din Galaţi, prin preşedinta Sensei Aura Ledaru, a serbat în prima săptămâna din aprilie un eveniment delicat sub numele de Kagami Biraki – obicei japonez ce marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi începutul unui nou an. Prin aceasta clubul doreşte nu doar iniţierea membrilor săi în artele marţiale, ci şi în cultura japoneză, pentru a înţelege mai bine spiritul acestor arte.

Kagami Biraki este o tradiţie a samurailor ce îşi are originile în Japonia secolul al XV-lea. În dojo-urile din Ţara Soarelui Răsare, antrenamentele au o latură spirituală foarte importantă. Practicanţii se adună dimineaţa, devreme, pentru a-şi uni mintea cu trupul şi sufletul, apoi începe antrenamentul plin de elemente de forţă şi tehnici de bază. „Este un eveniment foarte important şi încărcat de simboluri, pentru că «aşa cum te mobilizezi şi te antrenezi la Kagami Biraki, aşa va fi tot anul». Kagami Biraki este totodată ceremonialul de comemorare a maeştrilor fondatori din artele marţiale japoneze, ceremonial care reprezintă, totodată, celebrarea anului nou în sălile de arte marţiale - DOJO”, ne-a declarat Aura Ledaru. Ajuns la a VI-a ediţie, acest eveniment a adunat peste 70 de sportivi din cadrul diferitelor cluburi cu stiluri diverse, majoritatea celor prezenţi fiind campioni naţionali şi internaţionali la categoriile specifice fiecărei arte în parte. Antrenamentul festiv a avut la bază trecerea în calendar a anului 2014 şi propunerea noilor obiective pe anul 2015. Participanţii la ceremonie au avut şansa de a vedea demonstraţii diferite, printre care aikido (Aura Ledaru), karate shotokan (Mihai Tâmpeanu, Alin Daiciu), kendo (Sorin Perianu), jiu-jitsu brazilian (Dan Cernat), qwan-ki-do (Sandu Buşilă), kyokushin (Molter-Musa Daniel), kempo (Daniel Grigore), diferite exerciţii de protecţie şi autoapărare. 

În esenţa lor, artele marţiale sunt forme de luptă tradiţionale, produse de culturi istorice, care includ două componente majore: tehnica - compusă din procedee fizice specifice, numeroase, aplicate pentru scoaterea adversarului din luptă, şi spirituală - compusă din filozofie, ceremonial, morală şi valori ce stau la baza studiului şi aplicării tehnicilor fizice. Ca mod de viaţă, artele marţiale sunt menite să nu facă discriminări între oameni; tuturor, indiferent de rasă, clasă socială, poziţie politică, sex, religie, le este permis accesul pe saltea, accesul la informaţie, accesul la sănătate, fiindcă, după cum se ştie, practicarea unui sport contribuie din toate punctele de vedere la o viaţă mai sănătoasă. La final, toţi sportivii au primit diplome de participare, plachete şi însemne ale evenimentului.


Articole înrudite