24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Hocheiştii de la Dunărea au devenit legende vii
Hocheiştii de la Dunărea au devenit legende vii

Dunărea Galaţi - campioana naţională este o sintagmă care părea o utopie în urmă cu un an. Echipa de la Dunăre ratase din nou prezenţa în semifinalele play-off, iar suporterii acestui sport spectaculos erau dezamăgiţi. Norocul echipei gălăţene a fost faptul că primarul Marius Stan şi viceprimarul Radu Cosca asistaseră la câteva dintre meciuri şi fuseseră impresionaţi şi de atmosfera din tribune. De aici şi până la finanţarea consistentă a echipei a fost doar un pas. În vară a fost adus finladezul Kari Rauhanen, care cucerise titlul cu Corona Braşov. Nordicul a adus cu el şi 5 conaţionali. Directorul general al clubului, Mihai Brandabur, reuşise să aducă alţi 8 jucători de la Miercurea Ciuc şi Gheorgheni. Începea să se formeze o echipă de primă mână. Jucătorii participaseră apoi la un cantonament dur la Braşov şi se aştepta începutul sezonului. Debutul a însemnat partida cu vicecampioana SC Miercurea Ciuc în Cupa României. Înfrângerea categorică suferită în faţa ciucanilor a adus multă dezamăgire, iar finlandezul Rauhanen şi conaţionalii săi au plecat. Au fost aduşi 4 slovaci, iar antrenor principal a redevenit Marius Trandafir. Au mai fost folosiţi şi austriecii Stesinger şi Lakos pentru câteva partide, dar proiectul părea să fi intrat în impas. Sufletistul Mihai Brandabur nu a renunţat, însă, şi cu ajutorul fostului component al echipei care cucerea Cupa României în 1988, Adrian Fulga, au fost aduşi 5 hocheişti ucraineni, componenţi ai primei reprezentative a ţării lor. Rezultatele foarte bune nu au apărut imediat, pentru că în fiecare turneu capătul de linie era reprezentat de partida cu Steaua. Dunărea conducea mereu, însă ceda pe final pentru că nu beneficia de 3 linii complete. A venit însă intersezonul şi Dunărea a profitat şi ea de necalificarea Ciucului în semifinalele play-off-ului şi a transferat 4 jucători foarte valoroşi de la Miercurea Ciuc. Chiar şi cu acei jucători, Dunărea nu părea să fi ajuns la nivelul la care se dorea. Mihai Brandabur a făcut însă o mutare care s-a dovedit decisivă. Legendarul Cornel Chiriţă a fost numit antrenor principal. 

Ultimul turneu dinaintea play-off-ului nu adusese semne bune. Dunărea pierduse la lovituri de penalitate cu Progym, întărită cu 8 jucători de la Miercurea Ciuc. A urmat o înfrângere la 3 goluri cu Steaua şi perspectivele păreau sumbre, mai ales că adversara din semifinale era chiar campioana Corona Braşov. Ce a urmat ştie toată lumea. Dunărea a trecut de Corona şi de Steaua şi a cucerit în premieră titlul de campioană. Visul mai multor generaţii de hocheişti fusese atins.

Mihai Brandabur - director general Dunărea Galaţi a declarat: „Seara de vineri a fost cea mai fericită de când sunt conducător de club. Au mai fost momente fericite când Valeriu Calancea a devenit campion mondial sau când Lucian Bute a luat medalie la mondialele de juniori, dar această bucurie este greu de egalat. Recunosc faptul că nu m-am aşteptat să luăm titlul. Obiectivul nostru era să cucerim medalia de bronz, dar am profitat de contextul creat odată cu necalificarea Ciucului între primele 4 echipe din campionat şi am obţinut cea mai importantă performanţă din istoria clubului. Vreau să mulţumesc şi administraţiei locale, fără sprijinul căreia nu am fi reuşit să realizăm această performanţă excepţională. Echipa a crescut de la meci la meci şi pot să spun că am atins vârful de formă la momentul oportun. Cred că şi numirea lui Cornel Chiriţă a avut un impact pozitiv. Am uitat după festivitatea de premiere să spun că îi dedicăm acest trofeu lui Toni Marcu. El s-ar fi bucurat enorm să vadă cum echipa reuşeşte performanţa la care au tânjit generaţii întregi de hocheişti. Dacă nu ar fi plecat atâţia jucători la Steaua şi Dinamo cred că am fi luat titlul mai devreme. Trebuie să remarc şi faptul că spectatorii s-au întors lângă echipă şi acest lucru s-a dovedit important în obţinerea performanţei de vis.”

Hocheiştii care au contribuit la cucerirea titlului pot fi consideraţi adevăraţi eroi ai Galaţiului. Jucătorii Dunării vor prezenta trofeul şi medaliile într-o festivitate care se va desfăşura la patinoarul artificial. 


Articole înrudite