14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Avem performanţe cu bani foarte puţini”
„Avem performanţe cu bani foarte puţini”

Rep.: - Cu ce greutăţi se confruntă clubul pe care îl conduceţi?

Adrian Smărăndoiu: - Suntem pe locul 6 în România ca grupare care se îndeletniceşte cu şahul. Avem echipe în toate eşaloanele, ceea ce reprezintă o raritate în România. Încercăm să supravieţuim, ceea ce este foarte greu în contextul actual. Este o luptă inegală, pentru că avem bugete de 50 sau de 100 de ori mai mici decât echipele din Superliga de Şah cu care ne confruntăm, dar performanţele noastre sunt de invidiat. Aşteptăm un ajutor mai consistent din partea Consiliului Local. M-am uitat că totalul sumelor primite de cluburile de şah din Galaţi nu reprezintă 1% din bugetul sportului. Ca să glumesc puţin, şahul adună mai mulţi spectatori decât alte discipline care primesc sume consistente.

 

Rep.: - Poate că unii consideră că şahiştii nu au nevoie de un echipament sofisticat şi sumele trebuie să fie mai mici.

Adrian Smărăndoiu: - Este o gândire total greşită. Turneele la şah durează de obicei cel puţin o săptămână şi dacă socotim transportul, cazarea şi masa, ajungem la sume importante. Nu mai pun la socoteală taxele de participare şi remuneraţia antrenorilor. Vedeţi că este nevoie de bani mulţi. Nu poţi să-i spui unui şahist să se urce în microbuz şi să participe la un concurs pe banii lui şi să mai ai pretenţii să aibă şi performanţe. Uitaţi-vă la competiţiile pe care le-am organizat în Galaţi şi vedeţi cum s-au desfăşurat. Acum există politica naţionala de promovare a şahului în şcoli. Am fost prezent la un curs de instruire a profesorilor de educaţie fizică şi sport. 10 profesori din municipiul Galaţi şi 10 din mediul rural vor putea preda şah în şcolile unde activează. Aceste şcoli au fost dotate de Ministerul Educaţiei cu table moderne.

 

Rep.: - Cam la cât se ridică cheltuielile cu cele 3 echipe pe care le aveţi?  

Adrian Smărăndoiu: - Numai participarea la turneele din Superligă înseamnă 15.000 lei. Dacă mai adaugăm şi echipele de divizia A şi divizia B, cheltuielile devin foarte mari. Toată suma de la Consiliul Local se duce pe participările la turnee. Este posibil ca din toamnă să retragem echipa din Superligă, pentru că nu ne vor mai ajunge banii. Să vedem ce bani mai putem obţine de la sponsori. Mi-ar părea rău să se întâmple aşa ceva, pentru că s-a creat o emulaţie extraordinară. Am văzut că s-a vorbit despre importanţa sportului în raport cu sumele primite de la administraţia locală. Păi sunt echipe prin ligile inferioare care primesc bani mai mulţi ca noi, dar asta este o altă discuţie.

 

Rep.: - Am înţeles că aveţi o colaborare frumoasă cu Universitatea Dunărea de Jos?

Adrian Smărăndoiu: - Da, este vorba despre o colaborare fructuoasă. Conducerea a dotat o sală la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde noi îi învăţăm pe studenţi şahul de performanţă. Am început cu studenţi de anul 2 şi 3. Acolo vom face şi antrenamentele cu jucătorii noştri din echipele din cele 3 ligi. Aţi văzut şi competiţia pe care am organizat-o în holul Universităţii, astfel că această colaborare este cu adevărat excepţională. Tot în holul Universităţii vom organiza între 3 şi 6 septembrie Cupa Şah Club Galaţi, o competiţie care vrem să fie un mare succes. Am văzut că la Bucureşti, marele maestru Mihail Marin şi-a dat doctoratul în şah, ceea ce reprezintă un mare succes. În toate ţările s-a introdus şahul în şcoli, numai la noi s-a făcut acest lucru foarte timid.


Articole înrudite