O alimentaţie bogată în vitamine şi omega 3 contribuie la o mai bună funcţionare a creierului un timp mai îndelungat. Cercetători de la Oregon State University au măsurat markerii sanguini (biomarkeri), care reflectă precis comportamentul alimentar (şi sunt mai fiabili decât informaţiile nutriţionale culese cu ajutorul chestionarului), scrie passionsante.be.
Au fost prelevate eşantioane de sânge de la circa 100 de persoane foarte în vârstă, dintre care jumătate au fost supuse unui RMN de măsurare a volumului cerebral. S-au făcut teste pentru evaluarea capacităţilor cognitive (prelucrarea informaţiei, memorie, raţionament, luarea deciziilor etc.).
Rezultatele, publicate în revista Neurology, arată că o alimentaţie bogată în vitaminele B, C, D şi E, precum şi în omega 3, este asociată cu performanţe cognitive mai bune şi cu o restrângere cerebrală mai mică (caracteristică leziunilor produse de boala Alzheimer). Invers, rezultatele sunt nefavorabile în cazul unor aporturi ridicate de acizi graşi trans, prezenţi în alimentele prăjite, margarină, produse fast food etc.
Concluzia autorilor este că „vitaminele şi nutrienţii din fructe, legume şi peşte au o mare capacitate de protecţie a creierului”.