12 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Viţa de vie "Tunetul lui Dumnezeu" poate trata cancerul pancreatic
Viţa de vie "Tunetul lui Dumnezeu" poate trata cancerul pancreatic

Cercetătorii au descoperit că un extract din planta medicinală "lei gong teng" care creşte în China, cunoscută sub numele ştiinţific de "Tirpterygium wilforii" şi sub cel popular de "viţa de vie Tunetul lui Dumnezeu" ar putea fi folosit pentru a trata cancerul pancreatic, rezultatele studiului fiind publicate în American Journal of Physiology - Gastrointestinal and Liver Physiology.
Diagnosticul de cancer pancreatic, a patra cauză a celor mai frecvente decese cauzate de cancer în SUA, poate fi devastatoare, notează AsianScientist.com care prezintă rezultatele studiului. Datorită, în parte, replicării celulelor şi creşterii tumorii agresive, cancerul pancreatic progresează rapid şi are o rată scăzută de supravieţuire, de cinci ani (mai puţin de cinci la sută).
O proteină numită "GRP78", care protejează celulele de dispariţie, este mai abundentă în celulele şi ţesuturile canceroase decât în organele normale şi joacă rolul de a ajuta să supravieţuiască şi să prospere celulele cancerului de pancreas.
Pe de altă parte, s-a dovedit deja că triptolidul, un extract din viţa de vie "Tunetul lui Dumnezeu", folosit în medicina chineză tradiţională, are un efect negativ asupra viabilitaţii celulelor de cancer pancreatic blocând creşterea şi răspândirea acestor celule. În acest studiu condus de Dr. Ashok Saluja, cercetătorii au observat efectele triptolidului asupra celulelor şi ţesuturilor afectate de cancerul de pancreas şi au descoperit că se ajunge la moartea celulelor defecte.
Studiul arată că, deşi GRP78 conferă un avantaj în supravieţuirea celulelor tumorale, expunerea prelungiă la triptolid induce stresul cronic la nivelul reticulului endoplasmatic, ceea ce duce în cele din urma la moartea celulelor canceroase, subliniază AsianScientist.com.


Articole înrudite