12 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mâncărurile gătite în tigaie sau la wok după metoda sote sunt mai sănătoase
Mâncărurile gătite în tigaie sau la wok după metoda sote sunt mai sănătoase

Există puţine studii serioase privind efectele asupra sănătăţii ale mâncărurilor gătite la tigaie sau la wok. Ambele ustensile de bucătărie sunt la fel de potrivite pentru a prepara un sote. O mâncare este sănătoasă în funcţie de tehnica folosită pentru prepararea ei, informează ziarul El Pais.
Una dintre cele mai bune tehnici de preparare a alimentelor constă în pregătirea lor la tigaie sau wok sub formă de sote. Soteul este o metodă de preparare a alimentelor cu o cantitate mică de grăsime şi care utilizează o sursă mare de căldură. „Sauter” înseamnă a sări în franceză şi indică principalul proces în această metodă de preparare: menţinerea în mişcare a ingredientelor, similară procesului 'stir fry'.
În ce priveşte mâncărurile gătite la tigaie este fundamentală folosirea unei cantităţi suficiente de ulei (dacă se poate de măsline este şi mai bine) care creează un strat protector pentru a păstra proprietăţile alimentelor.
Ceea ce trebuie evitat este însă folosirea în exces a grătarului pentru că în doze mari, când focul intră în contact direct cu grăsimile din alimente (mai ales dacă este vorba de carne sau de peşte), se degajă o substanţă denumită benzopiren (hidrocarbură policiclică aromatică) care este legată de apariţia cancerului.
Nu se recomandă consumul de alimente pregătite la grătar, fie pe aragaz, fie în aer liber, mai mult de o dată pe săptămână, notează ziarul.


Articole înrudite