26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Somnul normal durează minim 7 ore (pentru adulţi) şi este fără întreruperi. Somnul cel mai benefic pentru organism este cel din intervalul 22.00-00.00, datorită secreţiei crescute, în această perioadă, a hormonului melatonină. Melatonina este un neurohormon a cărui sinteză porneşte de la aminoacidul triptofan şi este secretat de glanda epifiză. Melatonina reglează ritmul somn-veghe. Secreţia de melatonină scade cu vârsta, fiind maximă la bebeluşi. Secreţia de melatonină este inhibată de lumina zilei şi stimulată la căderea serii (stimuli proveniţi de la retină). Melatonina este, de asemenea, un antioxidant puternic, fiind denumită şi “hormonul tinereţii”, deoarece, experimental, a prelungit durata de viaţă la cobai şi previne deteriorările produse de radicalii liberi la nivelul sistemului nervos.
O serie de afecţiuni pot fi însoţite de insomnie: stres, depresie, anxietate, anemie, artrită, astm, boli de inimă, boli de rinichi, hipertiroidism, indigestie, boala Parkinson, hipoglicemie, durere. Medicamentele antidepresive, anticonvulsivante (Fenitoina) şi beta-blocantele cauzează insomnie.
Regim igieno-dietetic
Triptofanul este un aminoacid esenţial, care, dacă nu este introdus în organism prin dietă, nu poate fi sintetizat din alţi aminoacizi. Triptofanul este aminoacidul precursor pentru serotonină (din serotonină se produce mai departe, pe cale enzimatică, melatonină), melatonină şi  niacină (denumită şi vitamina B3, acid nicotinic sau vitamina PP). Carenţa de triptofan din alimentaţie afectează nivelul de melatonină şi serotonină, ducând la insomnie, depresie, anxietate, iritabilitate, incapacitate de concentrare, apetit crescut pentru dulciuri. Surse alimentare de triptofan sunt: oul (în special albuşul), spirulina, codul, tonul, somonul, sardinele, soia, tofu, seminţele de susan, floarea-soarelui, dovleac, brânza, carnea de curcan şi de pui, laptele, iaurtul, spanacul, napul, broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, ţelina, ceapa, fasolea, mazărea, lintea, bananele, caisele, prunele, smochinele, curmalele.
Lipsa anumitor nutrienţi, precum calciu, magneziu sau fier, produc întreruperea somnului după câteva ore şi incapacitatea de a adormi la loc.
Complexul de vitamine B ajută la reducerea stresului şi îmbunătăţeşte somnul. Vitamina C şi zincul ajută la refacerea ţesuturilor în timpul somnului.
Este recomandat să vă culcaţi şi să vă treziţi la aceeaşi oră în fiecare zi şi să faceţi puţină mişcare cu 5-6 ore înainte de culcare: mers în ritm alert, mers cu bicicletă, înot, alergare.
Sedentarismul şi mâncatul înainte de culcare sunt “obiceiuri” care afectează calitatea somnului.
Evitaţi cafeaua, ciocolata, dulciurile, alcoolul şi nicotina (ţigările) cu 4 ore înainte de culcare. Fumatul pare să aibă un efect calmant, dar nicotina este, în realitate, un neurostimulator.
Plante anti-insomnie
Anumite plante sau amestecuri din plante au acţiune sedativă şi se recomandă pentru tratamentul insomniei, în infuzii care se vor bea înainte de culcare.
Talpa - gâştii
Infuzie: 3 linguri de plantă la o cană de apă
Tinctură de talpa gâştii: 20-30 picături de 2-3 ori pe zi.
Valeriana
Infuzie: o linguriţă de rădăcină de valeriană la o cană de apă
Pulbere de rădăcină de valeriană: câte un vârf de cuţit (1g) de 3 ori pe zi: se ţine sub limbă 15-20 de minute, după care se înghite cu puţină apă
Tinctură: 15-20 picături de 3 ori pe zi
Macerat : 2 linguriţe de plantă se pun într-o cană cu apă rece, timp de 4-6 ore.
Păducel
Infuzie: o linguriţă la o cană de apă
Tinctură: 10-15 picături de 3 ori pe zi.
Tei
Infuzie: 1-2 linguriţe de flori la o cană de apă, 2-3 căni/zi
Baie cu flori de tei.
Levănţica
Infuzie: o linguriţă la o cană de apă, 1-2 căni/zi
Infuzie concentrată de levănţică se adăugă în apa de baie, înainte de culcare: 100 g de flori de levănţică în 2 l de apă clocotită, se lăsă la infuzat 5 minute şi se toarnă infuzia strecurată în apa din cadă.
Ceai calmant
Se face o infuzie din 2 linguriţe amestec la o cană de apă şi se beau 1-2 căni pe zi din următoarele plante: flori de tei, conuri de hamei, talpa gâştii, rădăcină de valeriană, fructe de păducel. O altă reţetă de ceai împotriva insomniilor conţine: flori de păducel, flori de tei, talpa gâştii, şovârv şi mătăciune. Se face o infuzie din 2 linguriţe de amestec la o cană de apă şi se beau 2-3 căni/zi.
Crengi de brad
Pentru combaterea insomniei, se pun într-o vază cu apă, lângă pat, un buchet din crengi de brad.
Perna din plante
Într-un săculeţ de pânză se pun: ace de brad, frunze de mentă, flori/conuri de hamei, frunze de dafin, flori de muşeţel, flori de levănţică, flori de tei. Aceasta “pernuţa” se aşează lângă perna de dormit, în dreptul nasului.
Sare marină
Înainte de a vă culca faceţi o baie în care adăugaţi patru pumni de sare marină.
Salată verde
Mâncaţi seara salată fiartă (cu puţin untdelemn) sau beţi un decoct din frunze de salată.
Seminţe de anason
Se fierb 250 ml lapte cu 2 linguriţe de seminţe de anason pisate. Se strecoară şi se bea îndulcit cu miere de tei, cu 2 ore înainte de culcare.
„Călcatul apei”
Se umple cada cu apă rece până la nivelul gambelor, intraţi în apă şi scoateţi pe rând când piciorul stâng, când pe cel drept (asemănător cu mersul berzei), timp de 30 de secunde, înainte de culcare.
Ulei esenţial de levănţică
Puteţi aşeza lângă pernă o batistă pe care să picurati ulei de levănţică. Puneţi în apa de baie o ceşcuţă cu lapte şi 10 picături de ulei de levănţică.
Cătina albă
Câte o linguriţă de plantă pulbere se ţine sub limbă sau se face un macerat din 2-3 linguriţe la o cană, pe zi.
Seminţe de mărar
Faceţi un decoct dintr-o linguriţă de seminţe de mărar la o cană de apă. Se bea la culcare.
Produse apicole
Luaţi dimineaţa, pe stomacul gol, o linguriţă de polen, iar seara, la culcare, o linguriţă de miere.
Dovleac
Se consumă dovleac copt sau decoct din pulpă de dovleac fiartă în 100 ml apă şi îndulcit cu miere, de 3 ori pe zi.
Captalan
Se administrează înainte de culcare o linguriţă de pulbere de captalan, timp de o lună.
Ulei din flori de portocal
Se amestecă o linguriţă cu miere de tei şi 6 picături de ulei de portocal şi se iau cu 30 de minute înainte de culcare.
Coji de mere
Se toarnă peste 2 linguri de coji de mere bine mărunţite în 250 ml apă clocotită, se lăsă la infuzat 10-15 minute, apoi se bea lichidul îndulcit cu miere de tei sau salcâm, cu două ore înainte de culcare. Coji de mere şi crenguţe proaspete de brad se pot lăsa peste noapte, într-un bol cu apă, lângă pat sau pe calorifer.
Leacuri din popor împotriva insomniei
Se mănâncă seara pâine cu ceapă şi se bea apoi lapte cald îndulcit cu miere. Se fierbe o ceapă în lapte, se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se bea cu o jumătate de oră înainte de culcare.


Articole înrudite