26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tratamente naturiste pentru acnee
Tratamente naturiste pentru acnee
Acneea juvenilă este o afecţiune a glandelor sebacee şi a foliculilor piloşi care afectează adolescenţii şi dispare la vârsta adultă. Există numeroase tratamente naturiste pentru acnee, la care se poate apela cu încredere.
Vitamine şi minerale
Anumite vitamine sunt deosebit de importante pentru o piele sănătoasă. Aceste vitamine pot fi administrate sub formă de suplimente sau pot fi preluate din alimentaţie. Vitamina A este foarte importantă pentru vedere şi sănătatea pielii. Se găseşte în următoarele produse de origine animală: peşte gras precum hering şi macrou, uleiul de ficat de cod, ficat, gălbenuş de ou, lapte integral, unt. Vitamina A se găseşte în vegetale sub formă de beta-caroten, un precursor de vitamina A, care este convertit în organism la vitamina A. Morcovii, salata verde, spanacul, ardeiul gras, mazărea, roşiile, cartofii dulci, dovleacul, frunzele de păpădie, sfecla roşie, portocalele, grepfruitul, caisele, pepenele galben, mango, ananasul, cătina sunt surse importante de vitamina A care trebuie incluse în dietă.
Dintre minerale, o eficacitate dovedită în tratarea acneei o are administrarea de zinc sub formă de suplimente.
Vitamina B3 sau PP se găseşte în: cereale integrale (pâine integrală), nuci, ficat, ton, somon, piept de pui sau de curcan, ciuperci, mazăre. Gălbenuşul conţine triptofan, un precursor al vitaminei B3.
Vitamina E este un antioxidant foarte puternic, care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, protejând pielea de efectele nocive ale factorilor de mediu. Vitamina E se regăseşte în: uleiul de măsline, nuci, migdale, seminţe, germeni de grâu, cereale integrale, peşte.
Regim alimentar
De importanţă deosebită este regimul igieno-dietetic. Se recomandă evitarea grăsimilor animale, a margarinei (produse de patiserie, prăjituri), a îngheţatei, a băuturilor carbogazoase, cafelei, condimentelor şi sării. Sunt indicate cure de fructe şi legume care au antioxidanţi şi vitamine esenţiale care ajută la combaterea radicalilor liberi, a inflamaţiei şi infecţiei implicate în producerea acneei.
Se pot ţine cure de o zi sau o săptămână cu fructe şi legume, fără niciun produs de origine animală, pentru detoxifiere. Cerealele integrale şi nucile conţin tot complexul de vitamine B care ajută la refacerea epidermei. Nu în ultimul rând, hidratarea corespunzătoare este absolut necesară pentru a avea un ten curat.
Gălbenele
Gălbenelele au proprietăţi antiinflamatorii, dezinfectante şi cicatrizante şi sunt recomandate în tratamentul acneei sub formă de cataplasme sau spălaturi cu infuzie concentrate. De asemenea, se pot aplica şi comprese cu 10 ml tinctură de gălbenele la 100 ml apă fiartă şi răcită.
Castravete
Măştile cu castravete ras sunt tonice, hidratante, combat hipersecreţia seboreică şi se utilizează în tratamentul acneei, prevenind apariţia coşurilor.
Usturoi
Usturoiul este un antibiotic natural, deosebit de eficient în tratarea acneei. Se recomandă aplicarea de usturoi crud sau frecarea zonelor cu probleme cu usturoi crud, care luptă împotriva suprainfecţiei microbiene întâlnită în acnee. Se lasă 15-20 minute şi se clăteşte cu apă călduţă. Efectul poate fi crescut prin administrarea de usturoi intern, 3-4 căţei pe zi.
Lămâia
Lămâia este un foarte bun remediu împotriva punctelor negre şi a coşurilor. Pe zonele acneice se aplică suc de lămâie şi se lăsă să acţioneze minim 30 minute.
Aloe vera
Aloe vera are acţiune cicatrizantă şi antiinflamatorie şi se poate aplica pe zonele cu probleme, direct, sucul obţinut prin ruperea frunzelor proaspete, sau geluri pe bază de aloe vera din magazinele naturiste.
Albuş de ou
Albuşul de ou poate fi folosit în măşti cosmetice în care se adaugă: miere, ulei de migdale şi faină de ovăz. Se recomandă pentru tenurile acneice deoarece curăţă, hidratează şi hrăneşte pielea fără să o usuce.
Ulei de măsline
Un tratament deosebit de benefic împotriva acneei este fricţionarea cu un amestec din ulei de măsline şi ulei de lavandă a zonelor cu probleme.


Articole înrudite