Supa la plic conţine până la 10 E-uri şi până la 12,8 grame de sare, cu 156 % mai mult decât doza zilnică recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, atrage atenţia InfoCons, care a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip supă la plic de pe piaţa din România, notează hotnews.ro.
În total, InfoCons a analizat 29 de produse, iar în urma centralizării şi analizării informaţiilor de pe etichete au rezultat următoarele concluzii referitoare la ingrediente şi aditivi.
Ce ingrediente sunt în supa la plic
Ingrediente regăsite în compoziţie:
89,66% au în compoziţie tăiţei/paste cu un procent cuprins între 44.9% şi 93% din compoziţia produsului;
44,83% au în compoziţie legume deshidratate cu un procent cuprins între 2.2% şi 28.5% din compoziţia produsului.
Alte ingrediente regăsite în compoziţie:
la 62,07% dintre produsele analizate s-au regăsit arome, fără a menţiona dacă sunt arome naturale sau alte tipuri de arome;
la 24,14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturale;
la 44,83% dintre produsele analizate s-au regăsit condimente, fără a menţiona ce fel de condimente s-au adăugat.
Ce aditivi alimentari sunt în supa la plic
Aditivi alimentari din supa la plic:
93,10% din produse au în compoziţie E-uri (aditivi alimentari).
Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 10:
3,45% din produse au în compoziţie 10 E-uri;
6,90% din produse au în compoziţie 9 E-uri;
10,34% din produse au în compoziţie 8 E-uri;
3,45% din produse au în compoziţie 7 E-uri;
10,34% din produse au în compoziţie 6 E-uri;
37,93% din produse au în compoziţie 5 E-uri;
6,90% din produse au în compoziţie 4 E-uri;
10,34% din produse au în compoziţie 2 E-uri;
3,45% din produse au în compoziţie 1 aditiv alimentar;
6,90% din produse nu au în compoziţie E-uri.
Din punct de vedere al produselor ce conţin aditivi alimentari regăsiţi frecvent, situaţia se prezintă astfel:
66,67% dintre produsele studiate au avut în componenţă monoglutamat de sodiu (E621);
66,67% dintre produsele studiate au avut în componenţă carbonati de potasiu (E501);
55,55% dintre produsele studiate au avut în componenţă carbonati de sodiu (E500);
51,85% dintre produsele studiate au avut în componenţă guanilat disodic (E627);
51,85% dintre produsele studiate au avut în componenţă inozinat disodic (E631);
93,10% dintre produsele studiate au avut menţionate pe etichetă informaţiile nutriţionale raportate pe 100 grame de produs.
! Valoarea energetică este cuprinsa între 19 kcal şi 459 kcal.
! Cantitatea de grăsimi variază între <0.5g şi 18.9g.
! Cantitatea acizilor graşi saturaţi este cuprinsă între <0.1 şi 8.6g.
! Cantitatea de glucide variază între 6g şi 63g în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0.5 şi 15.1g.
! 38% din produsele analizate nu conţin fibre.
! Cantitatea de proteină se situează între 7g şi 15.2g pentru produsele studiate.
! Cantitatea de sare raportată pe 100 grame de produs s-a situat între 7g şi 12.8g (156 % mai mult decât doza zilnică recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii).