26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se pare că sucul de roşii accelerează semnificativ eliminarea alcoolului de către ficat. Cercetători japonezi de la două întreprinderi agroalimentare studiază de câţiva ani efectele consumului de fructe şi legume asupra metabolismului alcoolului, scrie passionsante.be.
Ei au prezentat la un congres al Societăţii japoneze de nutriţie rezultatele celor mai recente cercetări ale lor. Observaţiile sunt destul de surprinzătoare. În cadrul uneia din experienţe s-a măsurat evoluţia alcoolemiei în cadrul unui grup de voluntari, cărora li s-a dat să bea 50 cl de apă plată şi 10 cl de shochu, o băutură alcoolică locală cu un conţinut de alcool de 25%. După câteva zile, ei au primit aceeaşi cantitate de shochu, însoţită însă de 50 cl de suc de roşii.
S-a constatat că, în cazul sucului de roşii, alcoolemia a scăzut mult mai mult după o oră (diferenţa a fost de circa 30%) şi că, în medie, alcoolul din organism dispare total după cinci ore cu apă şi după patru ore cu suc de roşii.
Viteza de eliminare a alcoolului de către ficat este în principiu constantă şi proprie fiecărui individ (reperul este de 0,15 g pe litru de sânge şi pe oră).
În cadrul unui alt experiment, cercetătorii au injectat unor şoareci molecule specifice sucului de roşii, precum şi o cantitate mică de alcool, constatând că activitatea unor enzime cheie produse de ficat s-a accentuat.
Se observă în cazul cercetărilor japoneze că este vorba de cantităţi mici de alcool şi că cine consumă mult suc de roşii nu poate împiedica totuşi alcoolul să producă efecte dăunătoare. După unul sau două pahare de alcool, se recomandă să se treacă la altceva şi, de ce nu, la suc de roşii, încheie passionsante.be.

Articole înrudite