18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Stil de viaţă anti-îmbătrânire
Stil de viaţă anti-îmbătrânire

Procesul de îmbătrânire este în mod esenţial legat şi de alimentaţie, astfel că una dintre cele mai importante schimbări o reprezintă optimizarea nivelului de insulină prin alimentaţie corectă şi exerciţiu fizic, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit specialistului, menţinerea nivelului optim de insulină şi leptină se pare că reprezintă cheia spre încetinirea proceselor de îmbătrânire. Consumul de alimente bogate în zahăr este cel mai rapid şi sigur mod de a accelera procesele de îmbătrânire din organism.

Studiile arată că o bună strategie anti-îmbătrânire presupune limitarea zaharurilor şi aportul alimentar de proteine (carne de pasăre crescută fără hormoni estrogeni, ouă de la aceste păsări, lactate provenite de la animale care pasc libere, peşte de captură) şi grăsimi nesaturate de bună calitate (ulei de măsline, de cocos, avocado, nuci şi alte oleaginoase), dar şi o serie alte intervenţii simple asupra stilului de viaţă.

"Chiar dacă urmăm cea mai echilibrată dietă din lume, nevoia organismului de mişcare rămâne o prioritate. De la simplul mers pe jos, urcatul scărilor, înotul şi până la programe de antrenament de mare intensitate — toate activităţile fizice au impact pozitiv asupra stării de sănătate. Trebuie evitat statul pe scaun mai mult de o oră, aşezatul pe perioade îndelungate este considerat a fi la fel de periculos ca fumatul: generator de cancer pulmonar şi de colon", a spus Lygia Alexandrescu.

Ea a explicat că nu poate exista sănătate optimă fără abordarea componentelor emoţionale ale acesteia.

"Starea noastră emoţională joacă un rol esenţial în orice afecţiune a organismului, de la boli de inimă, la artrită şi cancer. Un bun management al stresului este un factor esenţial ce influenţează longevitatea, în mare parte pentru că stresul are un impact direct asupra proceselor inflamatorii, care la rândul lor sunt cauza bolilor cronice cauzatoare de moarte prematură. Meditaţia, rugăciunea, tehnicile de respiraţie, suportul social şi exerciţiul fizic sunt metode la îndemână de menţinere a echilibrului emoţional", a precizat nutriţionistul.

De asemenea, un somn de bună calitate ajută la prevenirea îmbolnăvirilor, însă studiile recente îl corelează şi cu longevitatea.

"Nu este vorba de ore destule de somn, ci de număr potrivit de ore de somn fiecărui individ. Un studiu efectuat pe o perioadă de 22 de ani şi care a urmărit o serie de parametri referitor la somnul a peste 5.000 de subiecţi a concluzionat că adulţii care au dormit mai mult de opt ore/noapte şi cei care au dormit mai puţin de şase ore au un risc mai crescut cu 40% de a dezvolta afecţiuni generatoare de deces prematur", a susţinut specialistul.

Surse bogate de antioxidanţi sunt afinele, murele, zmeura, cireşele, merişorul sau fasolea uscată, potrivit nutriţioniştilor.

"Important este aportul de astaxanthin, un antioxidant extrem de puternic, găsit din abundenţă în fructele şi legumele cu pigment de culoare închisă. Acizii graşi esenţiali omega 3 sunt esenţiali pentru sănătate mai ales când provin din consumul de peşte de captură şi nu din suplimentele de sinteză. Uleiul de cocos este recunoscut şi el pentru beneficiile sale de a reduce riscul de boală cardiovasculară şi Alzheimer", a spus Lygia Alexandrescu, adăugând că menţinerea nivelului optim de vitamina D prin expunere controlată şi protejată la soare şi aport suplimentar de aceasta poate încetini procesul de îmbătrânire.

Potrivit acesteia, cuvântul ''dietă'' vine din limba greacă, unde 'diaiata' însemna stil de viaţă în general şi în niciun caz nu se referea numai la nevoile nutriţionale sau la obiceiurile alimentare ale oamenilor vremii.

"Termenul se referea de fapt la o serie de aspecte ale vieţii: alimentaţie, ore de odihnă, tipuri de activităţi desfăşurate, habitat, preocupări sociale, etc. De atunci şi până în prezent sensul acestui cuvânt cuprinzător s-a redus numai la mod de alimentaţie sau mai exact la restricţii alimentare. Însă o viaţă de calitate presupune luarea în considerare a mai multor factori care ne afectează starea de sănătate şi durata de viaţă", a punctat Alexandrescu.


Articole înrudite