13 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Spaţiul verde pătrunde tot mai mult în spaţiul de lucru
Spaţiul verde pătrunde tot mai mult în spaţiul de lucru

Organizarea unei reuniuni printre răsaduri de roşii şi arbuşti de zmeură ori plivirea şi udarea plantelor în pauza de masă au început să devină un lucru obişnuit pentru tot mai multe companii franceze, care au ales să apropie natura de locul de muncă transformând o terasă sau un loc părăginit într-o grădină pentru salariaţii lor.
Pe acoperişul unui muzeu din Paris, „Cité de l'architecture et du patrimoine”, zece angajaţi îngrijesc o suprafaţă de 50 de metri pătraţi cu vinete, roşii, coacăze, cu o vedere spectaculoasă asupra oraşului şi Turnului Eiffel. Legumele şi plantele aromatice fac casă bună cu arbuştii decorativi şi gladiolele.
„Astăzi, grădina trebuie să fie în acelaşi timp estetică şi utilă, un spaţiu de trăit şi un răspuns la provocările de mediu”, a explicat, pentru AFP, Pierre Darmet, responsabil de marketing la „Jardins de Gally”. Specializată în amenajarea peisajului destinat spaţiilor publice, această societate franceză concepe „birouri fertile”, unde spaţiul de lucru şi spaţiul verde se îmbină.
Studiile cu privire la gradul de satisfacţie al salariaţilor arată că „prezenţa unui mediu natural le aduce linişte la locul de muncă”, a afirmat Pierre Darmet.
Un studiu american din 2011 realizat de Universitatea Oregon (The economics of biophilia) arată că un mediu de lucru conectat la natură ameliorează performanţa salariatului şi reduce cu până la 10% absenteismul.
În unele companii, salariaţii nu se implică totdeauna, chiar şi pentru faptul că întreţinerea anumitor grădini nu este chiar la îndemâna oricui, iar această expertiză este şi un excelent mijloc de a revaloriza ocupaţia de grădinar, a mai spus Pierre Darmet.
Alte companii au optat pentru a-i implica mai mult pe salariaţi incitându-i să dedice o parte din pauză cultivării unei grădini de zarzavat. Recolta este împărţită între participanţi şi, de preferinţă, este consumată pe loc. Nimeni nu este obligat să participe, dar cei care vin se ţin de treabă, potrivit unui „grădinar” amator.


Articole înrudite

Vineri, sâmbătă şi duminică (10, 11 şi 12 ianuarie 2025) s-au înregistrat, în România, 5 se ...

Prima victorie pentru Oţelul din 2025

Oţelul se destramă: A plecat şi Zivulic