26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se înmulţesc cazurile de campilobacterioză la oameni în Uniunea Europeană
Se înmulţesc cazurile de campilobacterioză la oameni în Uniunea Europeană
Numărul cazurilor de campilobacterioză, infecţie cauzată de un tip de bacterie care se întâlneşte în special în carnea crudă de pui şi care poate cauza diaree şi febră la om, este în creştere în Uniunea Europeană, conform unui raport făcut public joi de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA), care mai notează că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu salmonela la om s-a redus.
Raportul AESA relevă că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu campylobacteria a crescut cu 7%, ajungând la 212.064 în 2010, cel mai recent an pentru care există astfel de date. 2010 a fost totodată al cincilea an consecutiv în care s-a înregistrat o înmulţire a infecţiilor produse de această bacterie, potrivit EUbusiness.
Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), cu sediul în Italia, şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CEPCB), cu sediul în Suedia, precizează în raport că motivele acestei creşteri „nu sunt pe deplin cunoscute”. "Comisia Europeană derulează în prezent o analiză costuri-beneficii privind măsurile de control pentru această bacterie la diferite stadii ale lanţului alimentar", se specifică în raport.
Documentul notează de asemenea că numărul cazurilor de salmonela a scăzut la 99.020 în 2010, de la 108.619 în 2009. Infecţiile la om cauzate de bacilul listeria a scăzut de asemenea uşor, la 1.601 de la 1.654 în 2009.
Raportul relevă însă că numărul cazurilor la om de verotoxină, care cauzează E.coli, a crescut la 4.000 în 2010, de la 3.573 în 2009, cu majorări semnificative în special în Germania şi Olanda. Conform documentului, 25 de persoane au murit în 2010 din cauza unor infecţii provenite de la alimente sau animale.


Articole înrudite