Plasticul este un material extraordinar, dar şi un dezastru ecologic pe cale să se producă. Este folosit de nenumărate industrii în nenumărate forme, dar deşeurile vor avea nevoie de sute, mii de ani pentru a se degrada în mod natural. Acest lucru a declanşat demult semnale de alarmă privind pericolul ca plasticul să ajungă chiar în alimentele pe care le consumăm, dar nu sunt dovezi clare, spun mulţi.
O sticlă de plastic nu este biodegradabilă, în schimb se descompune în particule din ce în ce mai mici, care devin microscopice. Şi aceasta este o problemă majoră, dacă luăm în considerare cantitatea de deşeuri care ajunge în oceane. De aici nu este decât un pas până la contaminarea unei resurse vitale pentru omenire: sarea.
Cercetări recente, efectuate de o echipă a unei universităţi din estul Chinei, a descoperit că 15 mărci de sare comercializate în supermarketurile din această ţară conţin granule minuscule de plastic cu aceeaşi compoziţie chimică prezentă în ambalajele gen PET sau în celofan. Cantitatea de astfel de granule variază în funcţie de locul de extragere al sării, iar cea mai contaminată s-a dovedit a fi sarea de mare: 2.400 de particule per kilogram. Sarea extrasă din mine sau lacuri sărate stă ceva mai bine, cu un nivel cuprins între 30 şi 1.600 de particule per kilogram.
Chiar dacă studiul a fost efectuat în China, este uşor de dedus că acelaşi lucru se întâmplă peste tot în lume şi că este nevoie de măsuri urgente privind detectarea acestor particule de plastic şi filtrarea lor înainte să ajungă în sarea de masă. La scară largă, singura soluţie viabilă este însă reciclarea deşeurilor şi prevenirea acestui risc de contaminare.