Atunci când o femeie poartă haine de culoare roşie bărbaţii o consideră de obicei mai seducătoare dar şi mai disponibilă din punct de vedere sexual, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Rochester din New York.
În cadrul acestui studiu au fost folosite trei experimente care au pus în evidenţă această percepţie. În primul experiment, un grup de 100 de bărbaţi au fost invitaţi să precizeze cât de atraşi se simt faţă de diferitele tinere surprinse într-un set de fotografii. Acest experiment a demonstrat că majoritatea bărbaţilor s-au simţit mai atraşi de femeile îmbrăcate în roşu.
Cel de-al doilea test a constat în alegerea unor voluntari bărbaţi care dispuneau de o anumită sumă de bani şi li s-a cerut să evalueze cât ar fi dispuşi să cheltuiască în compania diferitelor partenere. Femeile îmbrăcate în roşu au fost cele pentru care majoritatea bărbaţilor şi-ar fi cheltuit cea mai mare parte din bani.
În cadrul celui de-al treilea experiment, bărbaţilor li s-a cerut să evalueze „disponibilitatea sexuală” a diferitelor femei, îmbrăcate în diverse culori. Şi de această dată, culoarea roşu s-a impus în mod clar.
Unul dintre autorii studiului a explicat că este posibil ca această percepţie a bărbaţilor să fie formată chiar de către femei care ar alege mai frecvent roşul în vestimentaţie atunci când îşi doresc un nou partener sau caută o aventură. El a făcut trimitere de asemenea şi la roşul buzelor, o armă clasică folosită de doamne în jocurile seducţiei.
În ceea ce priveşte reacţia bărbaţilor faţă de culoarea roşu afişată de femei, nu se poate şti cu precizie dacă este vorba despre o reacţie înnăscută sau despre una dobândită cultural. Conform biologilor, în cazul anumitor specii de primate, roşul este asociat în mod natural cu fertilitatea şi implicit cu disponibilitatea sexuală. Astfel, în timp ce femelele sunt receptive, nivelul de estrogen din organism este în creştere, ceea ce are ca efect dilatarea vaselor de sânge, în special în zona feţei şi implicit înroşirea acesteia. Masculii înţeleg imediat mesajul.
Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei Journal of Experimental Social Psychology.