27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România, printre ţările UE cu cel mai ridicat procent al persoanelor care nu fac niciodată sport
România, printre ţările UE cu cel mai ridicat procent al persoanelor care nu fac niciodată sport

România se află printre ţările europene cu cea mai mare proporţie a oamenilor inactivi, conform unui sondaj Eurobarometru dat publicităţii luni la Bruxelles, în condiţiile în care nu mai puţin de 60% dintre cetăţeni susţin că nu fac niciodată sport sau activităţi fizice. Proporţia oamenilor complet inactivi este mai mare doar în Bulgaria (78%), Malta (75%) şi Portugalia (64%).
Potrivit rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru privind sportul şi activitatea fizică, 59% dintre cetăţenii Uniunii Europene nu fac niciodată sport sau rareori desfăşoară activităţi sportive, în timp ce 41% fac sport cel puţin o dată pe săptămână.
Europa de Nord este mult mai activă fizic decât sudul şi estul. Nu mai puţin de 70% dintre respondenţii din Suedia au declarat că fac sport sau activităţi fizice cel puţin o dată pe săptămână, plasându-se cu puţin înaintea Danemarcei (68%) şi Finlandei (66%) şi urmată de Olanda (58%) şi Luxemburg (54%). La cealaltă extremă a clasamentului se află Bulgaria, unde 78% dintre persoane nu fac niciodată sport sau activităţi fizice, urmată de Malta (75%), Portugalia (64%), România (60%) şi Italia (60%).
În România, 21% dintre respondenţi au afirmat că fac sport cel puţin săptămânal, situaţia fiind mai proastă doar în Malta, unde 19% dintre respondenţi fac sport regulat şi în Bulgaria (11%). De asemenea, 18% dintre români afirmă că fac sport mai rar decât săptămânal, peste media UE de 17%.
"Rezultatele Eurobarometrului confirmă necesitatea adoptării unor măsuri pentru a încuraja un număr mai mare de persoane să practice activităţi sportive şi fizice ca parte din viaţa lor de zi cu zi. Acest lucru este de o importanţă crucială, nu doar din perspectiva sănătăţii, bunăstării şi integrării persoanelor, ci şi din cauza costurilor economice semnificative care rezultă din lipsa activităţii fizice", a declarat comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, citată într-un comunicat.
"Comisia se angajează să sprijine statele membre în eforturile lor de a încuraja populaţia să fie mai activă. Vom pune în aplicare recent adoptata recomandare a Consiliului privind activităţile fizice menite să îmbunătăţească sănătatea şi vom accelera planurile în vederea instituirii unei săptămâni europene a sportului. Noul program Erasmus + va oferi, la rândul său, pentru prima dată, finanţare pentru iniţiativele transnaţionale de promovare a sportului şi a activităţii fizice', a adăugat ea.
Sondajul arată că în special autorităţile locale ar putea face mai mult pentru a încuraja cetăţenii să fie activi din punct de vedere fizic. Deşi 74% dintre respondenţi sunt de părere că cluburile sportive locale şi alţi furnizori oferă suficiente oportunităţi pentru activităţi fizice, 39% consideră că autorităţile locale nu fac destul.
Sondajul Eurobarometru a fost realizat pentru Comisia Europeană de către reţeaua TNS Opinion&Social în cele 28 de state membre, între 23 noiembrie şi 2 decembrie 2013, participând aproape 28.000 de respondenţi din diferite grupuri sociale şi de populaţie.


Articole înrudite