26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Remedii naturiste pentru indigestia cauzată de mesele excesive de Paşte
Remedii naturiste pentru indigestia cauzată de mesele excesive de Paşte

Nu strică niciodată să ştii ce remedii naturale contra indigestiei poţi folosi atunci când mănânci prea mult sau prea repede din ceva care îţi place. Sărbătorile Pascale sunt adesea umbrite de probleme gastrointestinale pentru că, după o perioadă de post, masa abundentă din prima zi de Paşte, în multe cazuri duce la indigestie.
Simptomele indigestiei se pot manifesta printr-o stare de prea plin a stomacului – „simt că plesnesc de la mâncare”, sau durere ori senzaţie de arsură în partea de sus a abdomenului. Indigestia nu e o boală ci, mai degrabă, un simptom al altor probleme gastrointestinale precum ulcer, gastrită sau reflux gastro-esofagian, notează life.ro
O serie de remedii naturiste pot ameliora simptomele. Vă prezentăm câteva dintre acestea:

Ceaiul de mentă

Menta este mai mult decât un element ce împrospătează respiraţia. Are efect antiseptic asupra organismului, ceea ce o face o alegere excelentă pentru ameliorarea problemelor de stomac precum greaţa sau indigestia. După masă, bea o cană de ceai de mentă pentru liniştirea stomacului. Dar, chiar dacă menta este bună contra indigestiei, nu e bine să o foloseşti atunci când cauza acestei probleme este refluxul gastro-esofagian. Asta deoarece menta relaxează partea de jos a sfincterului esofagian şi astfel poate permite acidului să urce rapid din stomac în esofag. Menta nu este recomandată nici persoanelor ce suferă de ulcer.

Ceaiul de muşeţel

Despre ceaiul de muşeţel se ştie că este foarte bun pentru liniştire şi pentru inducerea somnului şi calmarea anxietăţii. Această plantă ajută şi la ameliorarea disconfortului de la nivelul intestinelor şi te poate scăpa astfel de indigestie reducând cantitatea de acid din stomac. Muşeţelul mai are şi efect antiinflamator ceea ce opreşte durerea. Trebuie să ceri sfatul medicului dacă vrei să bei ceai de muşeţel şi ştii că ai probleme cu coagularea sângelui. Muşeţelul conţine un ingredient ce acţionează ca anticoagulant, motiv pentru care există riscul de sângerare.

Oţetul de mere

Despre oţetul de mere se spune că are beneficii atât la slăbit, cât şi împotriva indigestiei. Deoarece prea puţin acid din stomac poate declanşa indigestie, bea oţet de cidru de mere pentru a creşte producţia de acid din stomac. Pentru a scăpa repede de problemele indigestiei, pune o linguriţă de oţet într-un pahar cu apă. Sau, mai bine, dacă te ştii cu probleme, le poţi pune capăt înainte de a începe, consumând acest amestec cu 30 de minute înainte de masă. Avertismentul este pentru cei care fac exces. Dacă bei prea mult oţet de mere, mai ales nediluat cu apă, vei ajunge să suferi de carii dentare, ameţeli, arsuri la nivelul gâtului şi chiar de o glicemie prea scăzută.

Ghimbirul

Ghimbirul este un alt remediu natural împotriva indigestiei deoarece poate reduce acidul din stomac. Bea o cană de ceai de ghimbir oricând ai nevoie să-ţi linişteşti stomacul şi să scapi de indigestie. Mai poţi alege o bomboană cu ghimbir dacă nu-ţi place ceaiul. Trebuie să ştii că un consum recomandat de ghimbir este limitat la 3-4 grame pe zi, altfel, prea mult poate cauza gaze, arsuri la nivelul gâtului şi chiar acid gastro-esofagian.

Seminţele de fenicul

Aceste ierburi antiseptice te pot şi ele scăpa de indigestie după o masă grea şi pot ajuta la ameliorarea crampelor, a stării de greaţă şi a balonării. Pune o jumătate de linguriţă de seminţe de fenicul în apă fiartă şi lasă-le să fiarbă împreună timp de 10 minute. Poţi consuma acest ceai de fenicul oricând ai nevoie. Există şi unele efecte adverse, foarte rare, dar de care trebuie să fii conştient: greaţă, stare de vomă şi sensibilitate la lumină.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu se află oricând în orice casă unde locuieşte o persoană ce suferă de acid gastro-esofagian deoarece acest produs este capabil să-l neutralizeze imediat. Astfel poţi scăpa de indigestie, de balonare şi de gaze. Pune o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu în puţină apă caldă şi bea acest amestec imediat. Bicarbonatul de sodiu este în general un produs sigur, non toxic. Însă dacă consumi prea mult, te poţi confrunta cu unele efecte nedorite precum constipaţie, diaree, iritabilitate, vomă sau spasme musculare. Acest amestec este recomandat a se consuma la minim două ore distanţă.
Mai sunt oameni care au scăpat de indigestie consumând apă cu lămâie sau ceai de lemn dulce. Ar trebui să încerci unul dintre aceste remedii naturale înainte de a da fuga la farmacie. Însă, dacă o indigestie vine cu următoarele simptome, atunci trebuie să ceri cât mai repede sfatul medicului: pierdere în greutate, pierderea apetitului alimentar, vomă, scaune de culoare neagră, problemele la înghiţire sau oboseală excesivă.


Articole înrudite