26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Remedii naturiste care ne ajută să scăpăm de răceală
Remedii naturiste care ne ajută să scăpăm de răceală

Dureri de gât, tuse, febră, nas înfundat sau, dimpotrivă, desfundat, de tot curge dintr-însul... Răceala se manifestă mai întâi la gât, unde simţim înţepături, şi la nas: nu mai putem respira bine cu el, calea e obturată. Dacă nu scăpăm grabnic de ea, vine următoarea etapă: ne curge nasul, tuşim, ne dor capul, ochii şi măselele, ne ia cu frig, ne dor muşchii, ne crapă buzele, ni se scorojeşte pielea de pe nări.
Răcim de la schimbările bruşte de temperatură, inevitabile când afară-i frig şi înăuntru cald, oboseala, nesomnul, săritul peste mese favorizează deasemeni răceala. Dar putem să fim tobă de cunoştinţe teoretice şi tot ne îmbolnăvim. Iată cum acţionăm să alungăm afecţiunile, fără pilule sau, doamne fereşte, injecţii.

Tusea

O jumătate de lămâie o stoarcem de zeamă într-o ceaşcă şi punem şi coaja tăiată în câteva bucăţi, iar peste ele o linguriţă de miere. Umplem ceaşca apoi cu apa clocotită şi imediat inhalăm din aburii rezultaţi. Apoi, încet, încet, bem conţinutul. Facem treaba asta de doua sau trei ori pe zi. După două zile, ar trebui să ne treacă.
Doua linguriţe de miere le amestecăm cu o pastilă de vitamina C zdrobită. Înainte să ne culcăm înghiţim soluţia. Nu trebuie să aşteptăm să tuşim ca o tobă, nu strică deloc s-o facem în fiecare seară, atâta vreme cât ştim că suntem predispuşi la răceală şi când apar primele semne de orice fel. Lămâia este esenţială în tratarea unei răceli obişnuite, cu febră. Zeama de lămâie, bogată în vitamina C, creşte rezistenţa organismului, diminuează toxicitatea şi reduce durata bolii.
Tocăm mărunt o mâna de ghimbir şi îl punem într-un ibric în care a clocotit apa. Îl lăsăm câteva minute să fiarbă, după care îndulcim fiertura cu o linguriţă de miere sau zahăr. O bem călduţă.

Nasul înfundat

Facem un fel de ceai de usturoi, zdrobim 3-4 căţei şi îi punem la fiert într-o cană de apă. Lăsăm câteva minute şi bem zeama caldă. Desfundă imediat căile respiratorii.
Punem oţet de mere şi apă să fiarbă într-o oală, în părţi egale. Câtă vreme fierbe lichidul la foc mic, inhalăm aburii degajaţi.
Punem apa la fiert. O lăsăm să dea în clocot, stingem şi o lăsăm să se răcească în voie, până ajunge călduţă şi o amestecăm cu sare obişnuită. În decursul unei zile, înaintea meselor şi înainte să ne culcăm, stăm cumva cu capul în jos şi ne turnăm în fiecare nară din această saramură.
Spray-ul cu apă salină este una dintre cele mai eficiente metode pentru a scăpa de nasul înfundat. Cel mai mare avantaj este că, pe lângă faptul că înlesneşte respiraţia, curăţă bacteriile şi viruşii.

Durerile în gât

Usturoiul îl folosim aproape la fel ca în cazul de mai sus, al nasului înfundat. Amestecam căţeii zdrobiţi cu apa călduţă şi facem gargară.
Un alt remediu este rădăcina de turmeric, un condiment extras din bucătăria orientală, o folosim măcinată, amestecând o linguriţă într-o ceaşcă de lapte cald. Bem această poţiune de două ori pe zi.

Febra

O jumătate de lămâie, o stoarcem într-o ceaşcă şi turnăm peste ea aceeaşi cantitate de apă călduţă. Punem şi o linguriţa de miere şi amestecăm bine. Bem de două ori pe zi.
O frecţie generală cu oţet de mere din belşug scade febra şi grăbeşte vindecarea. Se pot pune comprese calde cu oţet de mere diluat cu apă, pe cap, la gât sau la tălpile picioarelor. În nas se pot pune tampoane de vată înmuiate în oţet. Nasul se desfundă imediat, respiraţia se normalizează si ne putem odihni liniştiţi.
Să evităm la masă carnea, ouăle, brânza, în general alimentele solide, în favoarea supelor şi a sucurilor de fructe şi legumelor. În timpul luptei cu infecţiile corpul transpiră mult şi pierde multă apă, riscând să se deshidrateze. Pe lângă asta, persoanele care au febră nu mai percep atât de bine senzaţia de sete. De aceea trebuie sa consumăm suficientă apă chiar dacă nu resimţim foarte tare senzaţia de sete.
Cartofii pot fi, de asemenea, de mare ajutor, când avem febră. Dăm prin răzătoarea mare doi - trei cartofi de mărime potrivită, îi punem într-o bucată de pânză sau tifon, fără să îi stoarcem, îi stropim cu puţin oţet cald, şi punem legătura pe piept . Somnul şi odihna sunt esenţiale pe timpul răcelii pentru a crea condiţiile perfecte organismului în lupta cu organismele invadatoare. Mai mult decât atât somnul reprezintă un mecanism natural de autovindecare al organismului. În timpul somnului celulele stricate sunt înlocuite, iar neuronii afectaţi trec printr-un proces de reparaţie. Un somn odihnitor asigură buna funcţionare a sistemului imunitar. Pe de altă parte lipsa somnului are efecte devastatoare asupra sistemului imunitar şi respectiv asupra sănătăţii generale, atât la oamenii sănătoşi, şi cu atât mai mult la cei bolnavi.
Cu siguranţă mai sunt şi alte remedii naturiste care ne ajută să scăpăm de răceală dar, în concluzie ca să trecem cât mai repede peste acest eveniment nedorit, e bine să nu zacem în pat, să ne odihnim şi să dormim bine şi să nu evitam aerul curat.


Articole înrudite