Prof. dr. Silvia Stoicescu, şefa Serviciului de neonatologie a Maternităţii Polizu, a declarat miercuri că progresele făcute în neonatologie sunt evidente.
"Specialitatea de neonatologie a început în România după 1990, mai exact în 1994, în timp ce ţările din vest începuseră deja cu 30 - 40 de ani înainte. Noi am început cu o mortalitate infantilă de peste 20 - 25 la 1.000 de născuţi vii şi după mai puţin de 20 de ani a scăzut la o cifră mulţumitoare de 9,4 la 1.000 de născuţi vii. Putem spune cu mândrie că şi în România pot să supravieţuiască prematuri de 500 - 600 de grame la o vârstă de gestaţie de cinci luni şi trei săptămâni, şase luni. Sigur că această categorie de copii necesită o investiţie enormă", a arătat medicul, cu prilejul prezentării rezultatelor campaniei de strângere de fonduri "Bun venit pe lume" organizate de "Salvaţi Copiii".
Potrivit acesteia, prima cauză de mortalitate infantilă în România este cea perinatală, ceea ce înseamnă momentul naşterii.
"Acest moment al naşterii trebuie foarte bine învăţat, aplicat ca să scadă mortalitatea infantilă. Împreună cu organizaţia «Salvaţi Copiii» ne-am gândit să pornim de la acest aspect reanimarea la naştere, naşterea în unităţi care sunt dotate şi care au personal corespunzător. Din nefericire, nici neonatologi nu sunt foarte mulţi, chiar dacă avem echipamente", a spus aceasta.
Prof. dr. Silvia Stoicescu a susţinut că naşterea prematură este determinată şi de stres. ''Sunt două tipuri de stres, unul la femeile din urban, cu un anume statut, care pun înainte problemele profesionale, nu se prezintă la analize mai ales în primele trei luni, şi stresul rural, unde femeile muncesc foarte mult, fac efort fizic şi nu merg la medic'', a adăugat medicul.