Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, programele naţionale de sănătate, 13 dintre acestea, cu impact major asupra sănătăţii publice, vor fi finanţate şi coordonate de Ministerul Sănătăţii, iar alte 15, curative, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS), a informat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.
"Guvernul a aprobat hotărârea privind programele naţionale de sănătate. Este un act legislativ care ne permite derularea a 13 programe naţionale de sănătate publică, finanţate de la bugetul Ministerului Sănătăţii, şi 15 programe de sănătate curative, finanţate de la FNUASS", a declarat Pistol, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ea a precizat că va fi implementat un nou program naţional de screening pentru boli cronice.
"Pe domeniul curativ este vorba de implementarea în programul naţional de PET-CT, care oferă pentru mai multe categorii de pacienţi posibilitatea acordării acestui serviciu imagistic şi nu numai pentru cei cu afecţiuni onco-hematologice. În acelaşi timp, are loc reorganizarea programului naţional de boli endocrine în două subprograme: unul pentru tratamentul bolnavilor cu osteoporoză şi celălalt pentru tratamentul bolnavilor cu guşă, datorată carenţei de iod sau proliferării maligne", a explicat secretarul de stat.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, programul naţional de screening organizat pe baze populaţionale pentru boli cronice cu impact asupra sănătăţii publice cuprinde subprograme de screening pentru cancerul de col uterin; pentru cancerul de sân; pentru cancerul colorectal şi pentru depistarea infecţiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D, care se desfăşoară în regim-pilot finanţat din fonduri externe nerambursabile.
Pentru implementarea programelor naţionale de sănătate publică în acest an, bugetul aprobat este de 5.952.000.000 lei, iar creditele de angajament de 8.592.881.000 lei. (sursa Agerpres)