26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Denervarea arterelor renale este o intervenţie utilizată în premieră în sistemul privat de sănătate din România şi a fost efectuată sâmbătă, pentru prima dată, la Centrele de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life (MNL) ce are punct de lucru în incinta Delta Hospital din Bucureşti.
Noua metodă se adresează pacienţilor cu hipertensiune arterială rezistentă, care nu răspund la tratament (cel puţin trei medicamente, dintre care unul să fie un diuretic) se arată într-un comunicat de presă.
Intervenţia a fost efectuată la un bărbat de 54 de ani, care provine dintr-o familie cu istoric de boli cardiovasculare şi la care afecţiunea s-a manifestat de la vârsta de 4 ani. În prezent, la cea mai mică enervare, tensiunea sistolică a pacientului poate creşte până la 260 mmHg.
Pe parcursul anilor a prezentat reacţii adverse (edeme, greaţă etc.) şi în continuare nu are niciun răspuns la tratament. În anul 2006 a suferit un atac vascular cerebral (AVC), în urma căruia a urmat şi tratament cu anticoagulant, timp de 2 ani. Este foarte activ şi nu are probleme de glicemie sau colesterol, consumul de sare a ajuns de la moderat la 0, nu fumează şi nu consumă alcool.
Până acum pacienţii cu hipertensiune arterială rezistentă primeau tratament medicamentos.
La aproximativ 33 % dintre aceşti pacienţi tratamentul medicamentos nu are efect, ei fiind denumiţi pacienţi cu hipertensiune rezistentă (rezistentă la medicaţie).
Avantajul acestei noi proceduri este că în decurs de câteva săptămâni, la peste 80% dintre pacienţii trataţi, tensiunea arterială scade, ei vor lua mai puţine medicamente sau chiar vor putea renunţa la tratamentul medicamentos.
Intervenţia durează aproximativ 45 de minute, se efectuează sub anestezie locală, iar pacientul pleacă acasă a doua zi după procedură.
Costul procedurii în cadrul Centrelor Med New Life este de 27.000 lei.
Hipertensiunea arterială este o afecţiune frecventă şi are consecinţe grave. Se apreciază că peste un miliard de oameni suferă de această afecţiune în întreaga lume, iar aproape jumătate dintre europeni sunt hipertensivi. Pacienţii care suferă de hipertensiune arterială prezintă un risc crescut de a dezvolta boli de inimă, infarct, comoţii cerebrale sau blocaj renal.
Intervenţia a fost efectuată de o echipă alcătuită din dr. Dan Deleanu, coordonator Cardiologie Intervenţională Med New Life şi şef al Secţiei de Cateterism Cardiac Institutul de Boli Cardiovasculare (prof. dr. C.C. Iliescu), dr. Rareş Nechifor, dr. Karl Stangl, medic primar cardiolog cu specializare în cardiologie intervenţională la Clinica Charite de la Universitatea din Berlin, coordonatorul intervenţiei.


Articole înrudite