Mai mult de jumătate dintre cuplurile cu diagnostic de infertilitate nu intenţionează să apeleze la proceduri de reproducere umană asistată, iar aproape o treime dintre cei care au recurs la acestea au cheltuit între 1.000 şi 3.000 de euro, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România, informează Agerpres.
Conform studiului, realizat în acest an, 54% dintre cuplurile cu diagnostic de infertilitate nu intenţionează să apeleze la proceduri de reproducere umană asistată. Dintre aceştia, 44% fac acest lucru deoarece consideră că aceste proceduri sunt prea scumpe. Cercetarea relevă că 29% dintre românii care apelează la proceduri de reproducere umană asistată au cheltuit între 1.000 şi 3.000 de euro, iar 11% - între 3.000 şi 5.000 de euro.
Cifrele din studiul care analizează problemele de fertilitate la români arată o resemnare în rândul cuplurilor care îşi doresc al doilea copil, dar nu obţin o sarcină pe cale naturală. 29% dintre aceştia cred că "pur şi simplu nu s-a întâmplat", aşa că mulţi nu mai caută rezolvare pe cale medicală, relevă cercetarea.
"Relaxarea mai mare a acestor cupluri vine din faptul că au deja un copil. Însă, în timpul perioadei care a trecut de la prima sarcină, pot să apară patologii care să împiedice obţinerea celei de-a doua sarcini. Tot medicul specialist în infertilitate este cel care poate să rezolve aceste probleme, aşa încât să apară şi cea de-a doua sarcină, chiar dacă cu ajutor medical de data aceasta. Nu trebuie însă aşteptat prea mult, problemele se pot agrava în timp, şi nici nu e cazul de resemnare pentru familiile care îşi doresc mai mulţi copii", a declarat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate, citat într-un comunicat.
17% dintre respondenţi cred că nu pot avea al doilea copil din pricina vârstei mai avansate, conform studiului iniţiat de Asociaţia de Reproducere Umană din România.
Potrivit sursei citate, vârsta din ce în ce mai mare la care cuplurile încep să încerce să facă chiar şi primul copil este principala cauză non-medicală de infertilitate.