26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Persoanele active social se confruntă cu un risc mai redus de demenţă
Persoanele active social se confruntă cu un risc mai redus de demenţă

Persoanele în vârstă de 50 - 60 de ani, care sunt active din punct de vedere social, se confruntă cu un risc mai redus de a se îmbolnăvi de demenţă mai târziu în viaţă, conform unui nou studiu realizat de cercetători de la University College London (UCL), informează Press Association, potrivit Agerpres.
Astfel, o persoană de 60 de ani care se întâlneşte aproape zilnic cu prietenii are un factor de risc de a se îmbolnăvi de demenţă cu 12% mai mic decât o persoană care se vede cu prietenii doar o dată la două luni. Viaţa socială activă, indiferent de vârstă, "ar putea avea un impact similar asupra reducerii riscului de demenţă", conform cercetătorilor.
În cadrul socializării sunt folosite intens memoria şi limbajul, fapt ce duce la minimizarea efectelor demenţei, conform profesorului Gill Livingston, coordonatoare a acestui studiu.
"Oamenii care sunt activi din punct de vedere social îşi exersează abilităţile cognitive, aşa cum sunt memoria şi limbajul, ceea ce-i poate ajuta să-şi dezvolte o rezervă cognitivă care, chiar dacă nu opreşte modificările cerebrale (asociate înaintării în vârstă) îi ajută pe oameni să accepte mai uşor efectele îmbătrânirii şi încetineşte evoluţia eventualelor simptome premergătoare demenţei", a explicat ea.
Deşi există mai multe studii care au identificat legături între nivelul de sociabilitate şi riscul de demenţă, noua lucrare, publicată în revista PLOS Medicine, oferă cele mai puternice argumente în sprijinul acestei teorii, conform autorilor care au folosit datele unui studiu care a urmărit peste 10.000 de persoane, din 1985.


Articole înrudite