20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pericolele postulului
Pericolele postulului

Oboseală, pierderi de memorie şi scădere în greutate. Sunt efectele asupra organismului pe care le are de obicei postul asupra unei persoane care nu are şi alte probleme de sănătate. De aceea, medicii avertizează mereu că postul nu înseamnă cură de slăbire. Pentru persoanele care au şi alte boli cronice perioada postului poate aduce agravări ale stării de sănătate dacă nu există şi control medical. De fapt, este cunoscut faptul că în anumite boli nici nu este indicat postul. 

Toate marile sărbători religioase sunt precedate de o perioadă de post. Ideea de post diferă de la religie la religie, dar în general este vorba de a se renunţa o perioadă la carne sau chiar şi la ouă şi lapte. Când vine vorba despre postul Crăciunului, ideea de post are şi importanţă medicală, deoarece practic pregăteşte organismul pentru un consum mult mai mare ca de obicei de alimente, consum care suprasolicită organismul. „Dacă în general unul dintre efectele postului, scăderea în greutate, este apreciat de anumite persoane, reamintim că postul nu înseamnă cură de slăbire. Asta deoarece în perioada de post se consumă mai ales legume. Şi legumele conţin proteine, dar nu de aceeaşi calitate. De exemplu, aceeaşi cantitate de proteine o avem şi în fasolea boabe, şi în carne, numai că proteinele din carne au o calitate superioară. De asemenea, în legume nu vom găsi vitaminele K, D şi E. De aceea, în perioada în care se ţine post este necesară asigurarea unui echilibru de nutrienţi pentru organism. Când cel care ţine post are şi o boală cronică, atunci trebuie consultat şi medicul curant. De exemplu, bolnavii care au ulcer pot avea mari probleme dacă ţin postul classic. Asta deoarece ei vor consuma în special legume, iar acestea le cresc aciditatea, lucru total neindicat în această boală. Alţi bolnavi de afecţiuni gastrointenstinale au de asemenea nevoie de proteinele din lapte şi ouă, deoarece acestea au valoare biologică mai mare decât cele din legume. Bolnavii de rinichi au nevoie de o cantitate mai redusă de proteine. Dacă ei consumă doar vegetale, atunci vor avea o cantitate mare de proteine, dar cu valoare nutritivă slabă şi organismul va avea de suferit”, a precizat dr. Magdalena Moroşanu, medic şef secţie Diabet şi Boli Nutriţionale - Spitalul de Urgenţă Galaţi. 


Articole înrudite