26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
OMS recomandă limitarea folosirii tetinelor
OMS recomandă limitarea folosirii tetinelor
Controversa asupra utilizării tetinei este veche, iar acum un studiu arată că folosirea ei în timpul zilei ar reduce la băieţi anumite facultăţi emoţionale, relatează pourlascience.fr. În schimb, tetina folosită în timpul nopţii nu ar face niciun rău, spun cercetători de la Universităţile din Clermont-Ferrand, Wisconsin-Madison şi Ierusalim. Utilizarea ei în timpul zilei ar reduce capacitatea de empatie şi inteligenţa emoţională a băieţeilor. Dintr-un motiv nedescoperit încă, acest lucru îi afectează doar pe băieţi, adaugă site-ul menţionat.
Cercetătorii au testat ipoteza potrivit căreia prezenţa unei tetine, când copilul interacţionează cu părinţii sau educatorii, scade mimetismul facial (de exemplu, răspunsul la un zâmbet). Tocmai acest mimetism, au arătat studii anterioare, îi permite copilului să adopte un registru de emoţii pe care le percepe şi înţelege.
Psihologii au observat figura unor copii de şapte ani care se uitau pe un ecran la desene animate cu feţe exprimând diferite emoţii. Ei au constatat că acei copii care folosiseră tetină în primii ani de viaţă prezentau un mimetism facial redus, aproape inexistent după cinci ani de folosire a tetinei. Cercetătorii au studiat apoi tineri de 19 ani, observând că utilizarea precoce a tetinei era legată de o mai slabă inteligenţă emoţională, adică o mai mare greutate în identificarea emoţiilor simţite de interlocutorii lor, precum şi a propriilor emoţii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă limitarea folosirii tetinelor. Studiul menţionat precizează că, în timpul interacţiunii din timpul zilei a copilului cu părinţii şi educatorii, efectul tetinei poate fi nefast. În schimb, copiii pot primi tetină fără nicio problemă noaptea sau în timpul perioadelor de odihnă. Cei care sug degetul nu prezintă niciun efect de acest tip, încheie studiul.


Articole înrudite